Cel mai mare numar de angajati in economie dupa 1989. Criza continua !
angajati in economiesistemul educational dualadeccoflorin godeanklaus iohannisziarul financiar
Faptul ca a crescut numarul de angajati din economie nu este o garantie a iesirii Romaniei din criza economica. Este vorba mai curand de o adaptare a angajatorilor la situatia existentei unei forte de munca slab calificata cu care trebuie sa lucreze
“Adevăratul sfârÅŸit al crizei din România: Numărul de salariaÅ£i din economie a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele două decenii” Acesta este titlul articolului publicat astazi, 27.07.2017, de Adelina Mihai in ZF.
Intr-adevar, cu 4,846 milioane salariati cuprinsi in sistemul economic Romania atinge cea mai mare cota de angajare din ultimii 20 de ani, depasind anul de varf 2008 cand erau angajate 4,835 persoane .
Dar, acesta o fi criteriul iesirii din criza a unei tari care a avut grija sa se dez-industrializeze cat poate de mult si care acum plange dupa bijuteriile de familie pierdute sau distruse.
Declaratia lui Florin Godean, manager de tara al Adecco Romania (una din cele mai mari firme de recrutare din lume), cuprinsa in acest articol, contrazice spiritul titlului : “Era de aÅŸteptat ca numărul de angajaÅ£i din economie să îl ajungă sau chiar să îl depăşească pe cel din perioada de boom economic, pentru că există o cerere foarte mare de candidaÅ£i ÅŸi o ofertă foarte mică. Acest deficit de candidaÅ£i a condus la o schimbare în rândul angajatorilor, care sunt mult mai permisivi în selecÅ£ia personalului, lucru care din păcate va conduce la o calitate mai scăzută a serviciilor ÅŸi a produselor de care beneficiază populaÅ£ia“.
In acest context nu stiu daca se poate vorbi despre o iesire din criza . In definitiv produsele si serviciile populatiei despre care vorbeste Florin Godean vor fi slab competitive pe piata economica.
Pentru a iesi din criza trebuie sa investesti in calitatea fortei de munca . Din pacate sistemul nostru educational este la pamant si creeaza someri potentiali. Axarea programei educationale exclusiv pe teorie – care de cele mai multe ori este desueta si nu corespunde nevoilor pietei – excluderea elevilor cu abilitati practice deosebite , ne-a adus intr-o stare de precaritate maxima si acest lucru sa-r parea ca se va accentua. Scaderea nivelului de cunostinte cerute la bacalaureat – jucam in liga “bacalaureatul pentru toti” - scaderea nivelului de selectivitate a competentelor reale ale universitatilor particulare, desfiintarea, practic, a sistemului educational profesional si a uceniciei la locul de munca, toate au condus la o degradare fara precedent a calitatii fortei noastre de munca.
Este foarte frumos ca presedintele Iohannis a venit din Germania cu ideea invatamantului dual . Dar, domnule presedinte, acest invatamant a fost propus inca din 1994 si nimeni nu a luat in consideratie ideea. Germania practica sistemul dual in educatie – elevii sa iasa din scoli cu o calificare de muncitor/tehnician si cei mai buni sa urmeze facultatea- intr-o tara care este, impreuna cu Marea Britanie, o exceptie in Europa : nu si-a distrus industria. Franta plange astazi, amarnic, aceasta decizie eronata.
In 1994, cand s-a propus sa avem si noi educatie in sistem dual – si Germania s-a oferit sa ne ajute mult – aveam inca industrie. Acum la ce ar mai servi acest sistem ?
Iesirea nostra din criza, din pacate, nu se face prin cresterea numarului de angajati in economie, ci prin imbunatatirea calitatii fortei de munca. Aici mai avem mult de lucrat !