Cel mai bine platit angajat din Romania
salariiangajaticel mai bine platit angajat
Pe piata muncii din Romania avem lideri si codasi. Exista persoane ce castiga sume pe care aceia de la coada clasamentului nu le vad gramada nici dupa un an munca.
In conturarea profilului
angajatului roman care castiga extrem de bine sau extrem de slab ne ajuta un studiu realizat de KPMG si Confederatia Patronala Concordia. Analiza scoate la iveala faptul ca cel mai bine platit angajat din Romania este barbat si lucreaza intr-o companie privata cu capital strain din sectorul ITC. Cel mai slab platit? Ei bine, este angajatul din HoReCa si munceste in Teleorman.
"Companiile private cu capital strain ofera cele mai competitive salarii din economie. Cele mai ridicate valori ale castigului salarial mediu lunar se inregistreaza in companiile majoritar private si in companiile cu proprietate integral straina, fiind in medie cu 47%, respectiv 35% mai mari decat media la nivel national.?
La nivelul anului 2021 costul mediu lunar cel mai ridicat s-a inregistrat in sectorul Informatii si comunicatii (11.208 RON/luna), cu 93,2% mai mare fata de costul mediu lunar pe economie”, explica specialistii, in cadrul analizei citate.
Cresterea costului mediu lunar continua si in 2022, acesta fiind cu 11% mai mare in trimestrul III al 2022 fata acelasi trimestru al anului 2021. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in sectorul Invatamant.
Castigul salarial mediu lunar inregistreaza un trend crescator in ultimele 20 luni, in luna august 2022 ajungand la 6.348 RON, cu 14% mai mare decat castigul salarial mediu de la nivelul lunii ianuarie 2021. O influenta semnificativa o are cresterea accentuata de la nivelul lunii martie 2022 fata de februarie 2022, de aproximativ 5%.
Cele mai ridicate valori ale castigului salarial mediu lunar se inregistreaza in companiile majoritar private si in companiile cu proprietate integral straina, fiind in medie cu 47%, respectiv 35% mai mari decat media la nivel national. La polul opus se gasesc companiile proprietate cooperatista, unde castigul salarial mediu lunar este cu 41% mai mic decat media la nivel national. La nivelul regiunilor de dezvoltare, regiunea Bucuresti-Ilfov inregistreaza valori ale castigului salarial lunar cu 40% mai mari fata de media nationala. In Romania, femeile continua sa castige in medie mai putin decat barbatii, diferenta insa a inregistrat un trend descrescator in ultimii 10 ani, fiind de 5% in 2021.
Conform Eurostat, productivitatea muncii pe persoana, in termeni reali, a crescut cu 16,2% in Romania in 2021, reprezentand cel mai ridicat procent de crestere de la nivel european. Totodata, cresterea a avut un ritm mediu anual de 4,8% in Romania, dinamica superioara celor inregistrate in Zona Euro (0,8%).
Foto: manager.ro