Educatia financiara inseamna o intelegere de baza a problemelor banesti. Cei patru piloni fundamentali sunt: datoriile, gestionarea bugetului, economisirea si investitiile. Mai simplu, educatia financiara inseamna diferenta dintre a trai de la un salariu la altul si construirea unei stabilitati financiare care functioneaza pentru tine si, eventual, familia ta. Din aceasta perspectiva, educatia financiara este foarte importanta.
Datoria este reprezentata de banii pe care ii cheltui, dar nu iti apartin. Daca imprumuti bani de la prieteni, de la rude, de la banca sau daca utilizezi un card de credit, acumulezi datorii.
In timp ce datoria este privita negativ, pentru majoritatea oamenilor ea este necesara, deoarece numai cei foarte bogati isi pot permite, de exemplu, sa plateasca pentru o casa fara sa se imprumute. Prima lectie aici este aceea de a intelege diferenta dintre datoria pozitiva si cea negativa. Datoria pozitiva se traduce in bani imprumutati pentru lucruri care sunt absolut necesare, de exemplu, o casa, sau pentru dezvoltarea potentialului tau de a face mai multi bani, adica educatia.
Este considerata datorie negativa imprumutarea de bani sau folosirea unui card de credit pentru a plati pentru lucrurile de care nu ai neaparata nevoie, cum ar fi haine scumpe, echipamente electronice de inalta tehnologie, vacante etc.
Economisirea este o parte esentiala a bunastarii financiare, a unui prezent sigur si a unui viitor fericit. Sa cheltuiesti mai putin decat castigi are numeroase beneficii. Iti poti realiza unele obiective importante, cum ar fi sa-ti trimiti copiii la o universitate prestigioasa din strainatate sau sa-ti platesti integral imprumutul pentru casa intr-o perioada mai scurta.
De asemenea, economisind poti infiinta un fond de urgenta pentru a face fata unor eventuale momente dificile, cum ar fi reparatii foarte costisitoare pentru locuinta, boli sau somaj. Acest fond ar trebui sa echivaleze cu valoarea actualului tau venit pe trei-cinci luni. Introducerea economiilor intr-un depozit la termen cu dobanda nu inseamna doar ca banii tai sunt in siguranta, si nu la indemana ispitelor, dar iti va permite, in timp, sa beneficiezi si de mai multi bani.
Aici este vorba despre abilitatea de a planifica si gestiona banii. Intelegand exact unde se duc banii tai in fiecare luna, vei putea sa creezi un plan concret prin care sa reduci acele cheltuieli inutile, economisind mai mult pentru lucrurile de care ai nevoie si pe care le doresti. Regula de aur aici este ca valoarea veniturilor totale ar trebui sa fie intotdeauna mai mare decat cea a cheltuielilor totale. Diferenta dintre cele doua valori consta in ceea ce ar trebui sa pui deoparte la economii. O astfel de gestionare a bugetului te ajuta sa planifici cheltuielile pe termen scurt, mediu si lung, permitandu-ti sa economisesti. Prin urmare, acest pas este fundamental pentru siguranta si independenta ta financiara.
Investitia inseamna, inainte de orice, sa cresti valoarea sumelor de bani de care nu ai o imediata nevoie, pentru a te bucura de un viitor sigur si cat mai fericit. Este vorba despre a cheltui banii pe ceva care, in timp, iti va aduce profit. Poate fi vorba despre proprietati, actiuni la bursa, fonduri de investitii. Cresterea valorii investitiei tale iti poate stabili un al doilea venit lunar sau fondurile generate de investitiile tale pot fi apoi folosite pentru a-ti asigura nevoile financiare cand vei fi la pensie.
Daca pana in acest moment ai trait de la salariu la salariu, cu frica unei noi crize economice sau a unei eventuale disponibilizari, a venit momentul, plecand de la informatiile prezentate mai sus, sa iei decizii financiare mai bune, investind mai mult timp in buna ta educatie financiara.
Sursa foto: Pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si