Cei mai multi patroni nu vor amnistie fiscala
amnistie fiscalacnipmmramnistie fiscala firmeamnistie fiscala populatie
Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat, in perioada 23 - 29 iulie 2018, un sondaj privind utilitatea aministiei fiscale.
La sondaj au participat 324 de respondenti, dintre care 57,1% microintreprinderi, 14,3% intreprinderi mici, 19% intreprinderi mijlocii, 3,2% intreprinderi mari si 6,4% ONG si alte forme juridice.
Intrebati daca sustin oportunitatea adoptarii masurii amnistiei fiscale, 76,2% din respondenti au raspuns negativ. Totodata, 41,3% dintre respondenti cred ca de masura amnistiei fiscale ar trebui sa beneficieze persoanele fizice, iar 40,3% ca microintreprinderile.
Intrebati daca sunt interesati personal sa isi declare voluntar veniturile nefiscalizate care au fost sustrase impozitarii, 55,6% dintre respondenti au declarat ca nu au un interes personal in aplicarea acestei masuri; 44,4% au declarat ca ar putea fi interesati personal de amnistia fiscala.
In ce priveste efectele pe care le-ar putea genera amnistia fiscala, 46% au mentionat ca masura este controversata, cu efecte multiple, si 30,2% ca va avea efecte negative.
Numai 23,8% considera ca aministia fiscala va avea efecte pozitive.
Printre acestea, ar putea fi reducerea sau chiar eliminarea penalitatilor de intarziere si nesanctionarea faptelor respective.
In ce priveste efectele negative, majoritatea respondentilor au evidentiat incurajarea neachitarii debitelor bugetare, alimentarea unei inclinatii si mai pronuntata spre evaziune fiscala, incalcarea principiilor de baza ale fiscalitatii, efectele negative asupra bugetului de stat si cresterea riscului infractional.
Potrivit CNIPMMR, prima concluzie care rezulta din raspunsurile primite la chestionarul realizat este realismul si responsabilitatea cu care intreprinzatorii privesc fiscalitatea, respectarea dispozitiilor legale si necesitatea unui buget de stat echilibrat.
Desi 44,4% dintre respondenti declara ca ar putea fi interesati personal de amnistia fiscala (sa li se reducă macar penalitatile datorate), 76,2% dintre respondenti nu sustin adoptarea amnistiei fiscale si 76,2% considera ca masura este controversata, cu efecte multiple, sau cu efecte negative.
A doua concluzie este evidentierea efectelor controversate si negative ale masurii amnistiei fiscale, marea majoritate a respondentilor atragand atentia asupra acestora.