Cei mai bogati bugetari: cine incaseaza cele mai mari salarii in 2022
salarii imense statsalarii bugetarisalarii de lux la stat
In marinimia lui, Guvernul a majorat, si in acest an, salariul minim pe economie, acesta ajungand la 2.550 de lei. In ce priveste salariul mediu net, acesta este in jur de 3.645 de lei pe luna. Exista, insa, in Romania, si salarii uriase, incasate de sefi ai unor Autoritati ale statului, unele dintre ele fiind asa-zise sinecuri.
Sinecura inseamna un post foarte comod, in care nu faci mare lucru, un job care, practic, merge de la sine.
Daca, in mediul privat, patronii stau cu ochii pe productivitatea angajatilor si nu platesc o centima in plus daca oamenii nu trudesc, la stat, nimeni nu intreaba ce face un director ca sa merite salarii de zeci de mii de euro.
Numele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a fost unul dintre cele mai pomenite, in contextul scumpirii energiei electrice si gazelor naturale.
ANRE este autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, sub control parlamentar, independenta decizional, organizatoric si functional, avand ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea si monitorizarea aplicarii reglementarilor obligatorii la nivel national necesare functionarii sectorului si pietei energiei electrice, termice si a gazelor naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.
Seful ANRE este Dumitru Chisalita, fost electrician, sindicalist si membru PSD din anul 2000.
Pentre munca depusa, Chisalita primeste un salariu de 58.916 lei in fiecare luna, aproape 12.000 de euro.
Nici vicepresedintii ANRE, Zoltan Nagy si Mircea Man, nu simt scumpirile la energie pentru ca au de unde sa le plateasca.
Potrivit declaratiilor de avere, ei au salarii lunare care echivaleaza cu 10.200 de euro, respectiv 7.000 de euro.
Autofinantare, dar, pana la urma, tot din banii nostri
De mentionat ca ANRE se finanteaza integral din venituri proprii. Veniturile ANRE provin din tarife percepute pentru acordarea de licente, autorizatii si atestari, contributii anuale percepute operatorilor economici reglementati din sectorul energiei electrice si termice si al gazelor naturale, precum si din fonduri acordate de organisme internationale, nivelul acestora se stabileste anual prin ordin al ANRE, in conditiile legii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Pana la urma, costurile pe care le au operatorii economici reglementati de ANRE sunt reflectate in preturile pe care fiecare dintre noi le platim.
Si, oricum, ramane intrebarea ce anume fac persoanele care conduc ANRE pentru a merita salarii de cateva ori mai mari fata de alti oameni, care muncesc pe branci, si fata de demnitari ai statului roman, cum ar fi insusi presedintele Romaniei?
ANRE este doar unul dintre numeroasele exemple de sinecuri.
Astfel, Vlad Stoica, fostul sef de cabinet al lui Victor Ponta, primeste 10.000 de euro pe luna, in calitate de presedinte al ANCOM.
Inaintea lui, in aceasta functie fusese uns Sorin Grindeanu, care, dupa ce a fost demis de propriul partid din functia de prim-ministru, sustinea sus si tare ca nu va putea fi... cumparat cu cine ce stie ce functie bine platita.
De ce castiga presedintele Romaniei mai putin decat sefii de agentii?
Daca aceste agentii sunt, totusi, autoritati ale statului si se afla sub control parlamentar, nu ar trebui ca Parlamentul Romaniei se lege nivelul salarial al conducerilor daca nu de anumite criterii de performanta, macar de cel care ar trebui sa fie cel mai bine platit bugetar, adica presedintele Romaniei?
Chiar daca acesta se bucura de multe privilegii, nu ar fi, totusi, firesc ca la salariul acestuia sa fie raportate, in sens descrescator, toate salariile celor care, sub o forma sau alta, lucreaza la si pentru stat?
Deocamdata, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, are un salariu lunar net de peste 14.000 de lei, adica aproape 3.000 de euro, aproximativ cat premierul, in timp ce ministrii primesc aproximativ un echivalent de 2.500 de euro.