Bulgaria a confirmat la sfarsitul saptamanii trecute ca isi propune sa adopte moneda unica europeana incepand cu data de 1 ianuarie 2024, asa cum a decis precedentul Guvern de la Sofia. Planul anuntat in vara anului 2021 de autoritatile din tara vecina permit adoptarea monedei euro imediat, fara o perioada de tranzitie. Potrivit oficialilor de la Sofia, guvernul bulgar spera ca aderarea la euro va accelera viteza cu care decalajul dintre Bulgaria si tarile europene mai puternice se va reduce.
In prezent, zona euro cuprinde 19 state membre ale blocului comunitar european, euro reprezentand moneda utilizata de aproximativ 342 de milioane de oameni. Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate sa introduca moneda unica europeana odata ce indeplinesc criteriile de convergenta. Exista insa si o exceptie la nivelul UE, si anume Danemarca, tara care beneficiaza de o asa numita clauza de neparticipare care o scuteste de obligatia de a adopta moneda euro.
Assen Vassilev, ministru de Finante in cadrul actualului Cabinet de la Sofia, sustine cu tarie ca decizia precedentei guvernari de aderare a Bulgariei la euro incepand cu prima zi a anului 2024 trebuie respectata. In acest context, Vassilev transmite ca “toti cetatenii, nu numai parlamentarii, au la dispozitie aproape un an sa se familiarizeze cu planul”.
Bulgaria se poate mandri la aceasta ora cu una dintre cele mai mici datorii din intreaga Uniune Europeana, ceea ce o face sa indeplineasca mare parte din criteriile nominale pentru aderarea la moneda unica europeana. Lucrurile se complica insa destul de mult atunci cand vine vorba despre inflatie, preturile crescand semnificativ in urma exploziei tarifelor la energie. Situatia se anunta insa a fi si mai dificila pentru bulgari atunci cand vine vorba despre coruptie, autoritatile de la Sofia avand misiunea de a convinge restul statelor membre ca lupta impotriva coruptiei da rezultate.
Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca anul 2029 ar putea fi o tinta viabila pentru aderarea tarii noastre la moneda unica europeana. La finalul anului trecut, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, declara ca toate tintele de aderare la moneda euro au fost ratate, urmatorul termen fiind anul 2029.
Potrivit ultimului Raport de Convergenta publicat de Comisia Europeana, Romania nu indeplinea in anul 2020 niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro. Cele patru criterii se refera la stabilitatea preturilor, stabilitatea cursului de schimb, soliditatea finantelor publice si convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung.
Citeste si: Salarii in tara, ca afara: unde lucreaza romanii care sunt platiti regeste, cu mii de euro pe luna, la privat
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si