In contextul intensificarii luptei impotriva evaziunii fiscale, ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a anuntat posibilitatea acordarii unui procent din suma evaziunii pentru persoanele care raporteaza astfel de fapte. Aceasta masura urmareste sa incurajeze implicarea activa a cetatenilor in combaterea evaziunii fiscale din tara.
In Romania, lupta impotriva evaziunii fiscale este o prioritate, iar in 2022 s-au identificat prejudicii fiscale in valoare de peste 1 miliard de lei. Au fost intreprinse actiuni impotriva celor implicati in aceste fapte, insa recompensarea celor care contribuie la descoperirea si reducerea acestor ilegalitati poate fi un pas suplimentar pentru a incuraja implicarea cetatenilor in combaterea evaziunii.
"Ne gandim sa fie un procent din fapta de evaziune fiscala, pentru ca este, pana la urma, meritul persoanei care a constatat. Daca sunt mai multe persoane care sesizeaza aceeasi fapta, ne putem gandi la un sistem de stimulare proportionala", a declarat ministrul Bolos in cadrul unei interventii televizate.
Conform informatiilor prezentate de deputatul PNL Sebastian Burduja intr-un proiect din 2021, denuntatorii ar putea primi recompense de pana la 30% din suma recuperata de stat, cu conditia ca aceasta suma sa depaseasca 100.000 de lei. Pentru cei care sunt implicati in faptele de evaziune, recompensa ar fi mai mica, de aproximativ 15%.
Marcel Bolos a mentionat ca se ia in considerare acordarea unui procent din suma evaziunii pentru ca meritul descoperirii apartine persoanei care a semnalat fapta. De asemenea, s-a sugerat posibilitatea unui sistem de recompensare proportionala in cazul in care mai multe persoane raporteaza aceeasi evaziune.
Aceasta initiativa a PNL vine intr-un moment in care statul trebuie sa acopere cheltuieli importante, inclusiv cele generate de Legea pensiilor si viitoarea lege a salarizarii. In plus, acest demers se incadreaza in angajamentele asumate fata de Comisia Europeana pentru diminuarea deficitului bugetar.
Sistemul de recompensare pentru denuntatorii de evaziune fiscala nu este un concept nou in lume. In Statele Unite, Fiscul dispune de un departament special care analizeaza informatiile furnizate de persoanele care denunta posibile ilegalitati legate de taxe. Acolo, denuntatorii pot primi intre 15% si 30% din suma recuperata de stat ca urmare a informatiilor furnizate.
Te-ar putea interesa si PNL pune piciorul in prag: firmele nu vor fi fortate in 2024 sa plateasca taxe mai mari, e decizia momentului
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
ANPC-ul a bagat spaima in patronii de restaurante din Romania. Acuzatii grave privind controalele
Concedierea salariatului al carui post se desfiinteaza. Cateva probleme practice de avut in vedere
Partenerii nostri
Repausul saptamanal se acorda doar in natura? Demersuri si prevederi importante
Calificare/pregatire profesionala la locul de munca - prevederi legale
Obligatiile angajatorului la stabilirea salariului. Prevederi legale si explicatiile specialistilor
Reparatii autoturisme decontate prin firma de asigurari: Monografie contabila
Stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]
Ce beneficii extrasalariale neimpozabile pot primi angajatii in 2025?
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Indemnizatia de doctorat: Valoarea in 2025 si cum se poate obtine
Te-ar putea interesa si