Ce tip de centrala RECOMANDA chiar ministrul Mediului: Eu stau la tara si o folosesc de 22 de ani
incalzire lemnesobe lemnepaduri romaniaincalzire ministrul mediului
Romania mai are aproximativ 7 milioane de hectare impadurite, iar majoritatea padurilor au varste intre 40 si 80 de ani, fiind la nivelul maxim de retentie a carbonului. Din pacate, in tara noastra, 3,5 milioane de gospodarii folosesc incalzirea cu biomasa, in principal lemn de foc, la care se adauga si institutiile publice.
Aproximativ 30.000 de gospodarii au incalzire din sisteme centralizate care folosesc
biomasa.
Printre acestea se numara si cea a insusi ministrului Mediului, Tanczos Barna, iar acesta chiar recomanda montarea unei centrale pe lemne.
In cadrul unei emisiuni difuzata de Digi24, ministrul a spus ca locuieste in mediul rural si, de 22 de ani, se incalzeste cu centrala pe lemne.
"Eu stau la tara. Am, de 22 de ani, centrala pe lemn, aceeasi centrala adusa din Suedia. Am si centrala pe gaz, dar, an de an, facem caldura in casa bazandu-ne pe centrala pe lemne. Lemnul provine din uscaturi sau fag, care nu se poate folosi pentru industrializare.
E solutia ideala pentru mediul rural. Nu e nicio rusine. In Austria, oamenii se bazeaza in continuare pe lemn, dar pe alte tehnologii, pe tocatura, pe pelerizare, automatizare, reduc foarte mult emisiile.
E drumul pe care trebuie sa mergem si noi. Nu putem de azi pe maine, ci pe un alt sistem national, pe alternativele care vin cu timpul.
Si gazele care vin cu timpul, si energia electrica va veni cu timpul si pompele de caldura pot aparea, dar, inca o data, nu vor inlocui de azi pe maine centralele pe lemn", a explicat ministrul.
El a adaugat ca folosirea lemnului de foc pentru incalzirea locuintelor este esentiala, iar Romania are nevoie de un program social destinat celor care folosesc lemne, in contextul in care si aceasta resursa s-a scumpit.
Multe state europene nu renunta la incalzirea cu lemne
Potrivit lui Tanczos Barna, sunt foarte multe state care nu vor renunta la lemnul de foc, acesta fiind o sursa regenerabila care ocupa un loc important in balanta energetica in foarte multe state membre ale Uniunii Europene.
"Exista o tendinta sau o directie a Comisiei Europene in sensul reducerii fosilului in balanta energetica, dar, pentru incalzirea locuintelor, lemnul este esential.
Inclusiv Regia Nationala a Padurilor porneste un program national de dezvoltare a retelei de valorificare a lemnului pentru cetatean, incat, pe lantul de valorificare, sa nu existe multi interpusi care cresc pretul.
A existat o tendinta pe piata mondiala de scumpirea a lemnului, dar trebuie sa existe, la nivel national, un program social pentru lemn, un sprijin din partea statului pentru lemnul de foc, trebuie sa existe o retea bine dezvoltata de valorificare a lemnului, astfel incat sa nu fie foarte multi intermediari, si trebuie sa investim foarte mult in eficienta centralelor termice pe lemn.