Ce spune marele comisar european pentru Economie, Paolo Gentiloni, despre Romania: la ce trebuie sa ne asteptam, de fapt
redresare economicapreviziuni economice
Pe masura ce saptamanile trec fara sa vedem o ameliorare a conflictului militar declansat de Rusia in Ucraina, tot mai multe voci ale expertilor in economie parca se unesc intr-una singura si ne avertizeaza ca va exista o unda de soc globala, peste economiile lumii, iar redresarea economica post-pandemica este pusa sub semnul intrebarii.
Una dintre cele mai avizate voci sa vorbeasca despre ce ne asteapta in plan economic este cea a comisarului european Paolo Gentiloni. Acesta tocmai a avut o intrevedere cu ministrul Finantelor, Adrian Caciu, la finalul careia si-a exprimat opinia cu privire la evolutia economiei Romaniei, dar si Europei.
Oficialul sustine ca Romania ar putea inregistra o crestere economica puternica in acest an, de aproximativ 4%, insa nu vom scapa de
consecintele negative ale razboiului de la granita. Redresarea economica risca sa fie pusa in pericol, considera comisarul european.
"Cu ministrul Finantelor am discutat despre impactul razboiului asupra economiei noastre. Economia noastra este puternic redeschisa la inceputul acestui an dupa criza de pandemie si asteptam o crestere economica puternica atat in Europa cat si in Romania, aproximativ 4% crestere.
Desigur, impactul razboiului va afecta aceasta crestere. Noi am vazut deja un impact asupra inflatiei. A urcat la 6,2% in Uniunea Europeana si la 7,9% in Romania, in februarie, si ne putem astepta ca aceste cifre sa creasca mai departe", a spus acesta.
Te-ar putea interesa si: S-a schimbat legea in Sanatate: ce servicii medicale vor primi romanii, in plus, de la 1 aprilie
Europa trebuie sa fie unita in fata crizelor actuale
Comisarul admite faptul ca ne confruntam, in acest moment, cu multiple crize, de la cea energetica, la cea privind preturile explozive din zona alimentara, dar e de parere ca statele europene trebuie sa fie unite si sa adopte o atitudine de bloc, coordonata, pentru a construi un raspuns eficient acestor provocari.
"Cred ca daca actionam impreuna, coordonand actiunile noastre la nivel european, putem lucra sa limitam impactul acestei crize aspra increderii cetatenilor si investitorilor. Putem lucra impreuna, de asemenea, in domeniul stocarii energiei, al procurarii de energie si, de asemenea, ar trebui sa insistam asupra tranzitiei energetice in strategia pentru Pactul Verde si transformare energetica. Esential in acest moment in care razboiul risca sa afecteze cresterea economica este sa pastram reluarea cresterii economice prin Planul de Redresare si Rezilienta. Desigur, aceste planuri au fost realizate inainte de razboi, dar ele sunt extraordinar importante acum, pentru ca sunt motoare ale cresterii intr-o situatie dificila", a mai punctat oficialul.
Important de mentionat este faptul ca oficialul nu crede in scenariul in care statele europene s-ar putea confrunta cu probleme de aprovizionare in zona alimentara. Criza noastra alimentara e determinata de preturile mari, nu de lipsa aprovizionarii. Europeanul vede insa probleme in tari din Africa, precum Egipt sau Nigeria.