Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita
pensii privatepilonul 2 de pensii
E tot mai evident faptul ca, pentru persoanele aflate azi in campul muncii, pensia pe care o vor primi de la stat nu le va ajunge sa isi acopere cheltuielile unui trai decent la batranete. Prin urmare, fondurile de pensii private au devenit singura lor speranta la un trai tihnit in vremuri de neputinta. Tocmai de aceea, e important sa vedem ce se mai intampla cu ele.
In acest sens, ne ajuta ultimul raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Din fericire, cifrele arata imbucurator pentru contribuabilii la Pilonul 2.
Asadar, la finele lui august 2024, fondurile de pensii private obligatorii aveau active in valoare de 148,5 miliarde lei. Suma este in crestere cu 29,5% fata de aceeasi perioada din 2023.
Tot de la ASF mai aflam si faptul ca investitiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat intr-un procent de 94% in active romanesti, majoritatea fiind denominate in lei. O mare parte a instrumentelor romanesti sunt reprezentate de titluri de stat sau actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Peste 8 milioane de romani contribuie la Pilonul 2 de pensii private
In luna august 2024, contributiile lunare colectate au insumat 1,58 miliarde lei, cu o medie de 380 lei per contribuabil. Structura activelor fondurilor de pensii este dominata de titlurile de stat, care insumeaza 98,2 miliarde lei, echivalente cu 66,1% din total. Actiunile ocupa locul doi, cu o valoare de 36,47 miliarde lei, reprezentand 24,6%, in timp ce obligatiunile corporative se afla pe locul al treilea, cu 6,03 miliarde lei, adica 4,1% din active.
La nivel de participanti, fondurile de pensii private obligatorii aveau in evidenta un numar de 8,23 milioane de persoane la finalul lunii august 2024, un indicator solid al dezvoltarii si increderii in acest sistem financiar.
Sursa foto: freepik.com