Ce se intampla cu facturile la energie pentru romanii care au contracte la Hidroelectrica, dupa 1 iulie
energie electricapreturi energiescumpiri energiehidroelectrica
Romanii cu contracte la Hidroelectrica vor plati mai mult dupa 1 iulie 2025. Facturile la energie pentru romanii care au contracte la Hidroelectrica vor fi afectate semnificativ de la 1 iulie 2025, cand expira schema de plafonare a preturilor stabilita de Guvern. Hidroelectrica a anuntat deja ca, in ciuda faptului ca ramane cel mai ieftin furnizor din piata, va majora pretul energiei active cu 60%, ceea ce va duce la un tarif final de peste 1 leu/KWh pentru consumatorii casnici.
In ciuda cresterii de pret, Hidroelectrica va continua sa ofere cele mai avantajoase tarife de pe piata. Pretul energiei active va urca de la 0,28 lei/KWh la 0,45 lei/KWh, ceea ce, in contextul taxelor si tarifelor suplimentare, va conduce la un pret final de aproximativ 1,1 lei/KWh. Comparativ, ceilalti furnizori au oferte cu tarife active intre 0,79 si 0,83 lei/KWh, ceea ce se traduce in facturi finale de pana la 1,54 lei/KWh.
Hidroelectrica ramane cel mai ieftin furnizor
Pentru romanii care consuma sub 100 KWh/luna, cresterea va fi semnificativa: factura aproape se va dubla fata de nivelul actual plafonat. Cei care consuma intre 100 si 255 KWh vor simti un impact mai atenuat, dar tot important. In acelasi timp,
Hidroelectrica promite ca va ramane aproape de clienti si dupa 1 iulie, investind in digitalizare si in extinderea serviciilor oferite.
Evolutia preturilor in piata indica o tendinta de stabilizare la niveluri ridicate. Hidroelectrica a vandut deja pentru 2026 energie cu 110 euro/MWh, ceea ce arata ca nu exista asteptari privind scaderea costurilor. In plus, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a propus o noua reglementare ce prevede plata in avans a 30% din valoarea contractelor pe pietele la termen, masura care, potrivit marilor consumatori, va duce inevitabil la noi cresteri de pret pentru consumatorii finali.
Hidroelectrica estimeaza un profit in scadere in 2025, de aproximativ 3,55 miliarde lei, comparativ cu 4,06 miliarde in 2024, in principal din cauza unei productii de energie mai reduse (13,3 TWh fata de 13,9 TWh anul trecut). Cu o hidraulicitate scazuta si costuri in crestere, compania incearca sa isi mentina pozitia de lider pe piata energiei pentru consumatori casnici, chiar daca realitatile economice impun ajustari de pret.
Citeste si: Cum influenteaza tehnologia hidraulica performanta in industrie
Sursa foto: unsplash.com