Ce sa faci imediat daca iti pierzi buletinul sau pasaportul in vacanta in straninatate
vacantastrainatate
Incepe sezonul vacantelor si, pe langa distractie si relaxare, multi romani se pot trezi si-n situatii neplacute, cum ar fi aceea de a-si pierde documentele de indentitate prin alte tari.
Fie ca le pierzi, fie ca ti se fura, trebuie sa iti pastrezi calmul si sa urmezi urmatorii pasi:
1. Raporteaza incidentul, pierderea sau furtul
Este important sa raportezi imediat pierderea documentelor autoritatilor locale. Acest lucru poate fi realizat la politie sau la ambasada/consulatul Romaniei din tara respectiva. Politia locala poate emite un proces verbal de pierdere, iar ambasada/consulatul poate oferi asistenta suplimentara.
2. Solicita alt document de identitate
Poti solicita un nou buletin sau un nou pasaport la ambasada/consulatul Romaniei. Va trebui sa completezi formulare specifice si sa furnizeze dovezi ale identitatii, cum ar fi certificatele de nastere sau alte documente relevante. Poti ruga un membru al familiei sa-ti trimita prin posta sau curierat rapid anumite documente de acasa care pot ajuta autoritatile straine sa te identifice.
3. Inregistreaza-te la Ambasada sau la Consultat in tara unde s-a petrecut incidentul
Trebuie sa te inregistrezi la ambasada sau la consulatul Romaniei din tara respectiva pentru a primi asistenta si informatii actualizate cu privire la procedurile de obtinere a documentelor noi si alte aspecte legate de siguranta. Tine legatura cu oficialii de acolo si urmeaza-le instructiunile exact asa cum le primesti.
Ce sa nu faci cand ti-ai pierdut actele de indentitate intr-o tara straina
Acum ca am vazut ce trebuie facut, vom bifa si cateva lucruri ce ar trebui evitate intr-o astfel de situatie. Chiar daca te poti panica si ingrijora, nu recurge la urmatoarele:
1. Nu amana raportarea pierderii
Este crucial sa raportezi imediat pierderea documentelor pentru a evita potentialele probleme legale sau de siguranta care pot aparea daca documentele sunt folosite in mod neautorizat de catre altii.
2. Nu ignora asistenta consulara
Ambasadele si consulatele sunt acolo pentru a oferi asistenta cetatenilor romani in situatii de urgenta sau dificultate. Nu ar trebui sa ezitati sa solicitati ajutorul si sfaturile lor.
3. Nu incerca sa calatoresti fara documente de identitate valide
Calatoria fara documente de identitate valide poate duce la intarzieri, probleme la frontiera si chiar la interdictia de a intra in tara de destinatie sau de a reveni in Romania. Este mai bine sa astepti sa obtii documente de identitate noi inainte de a calatori.
4. Nu incerca sa mituiesti vamesii sau alte persoane pentru a te ajuta sa obtii anumite documente sau sa te lase sa traversezi anumite granite
5. Nu incerca sa faci rost de documente false, de la diverse persoane dubioase care pot aparea ca niste "salvatori" intr-o astfel de situatie disperata.
6. Nu iti face singur dreptate. Daca banuiesti ca documente ti-au fost furate si ai si niste suspiciuni asupra persoanei ce ar putea fi vinovata, anunta autoritatile competente, nu face de unul singur niciun gest care ar putea sa iti aduca probleme de natura penala. Tine cont intotdeauna ca legislatia altor tari poate fi foarte diferita de cea din Romania, iar un simplu conflict te-ar putea duce dupa gratii intr-o alta tara.
Foto: unsplash.com