Ce s-a intamplat cu economia in primele opt luni ale anului
economia romanieicheltuieli buget 2017
Primele opt luni ale anului s-au caracterizat printr-o explozie necontrolata a cheltuielilor cu salariile si asistenta sociala, o prabusire accelerata a investitiilor si o usoara scadere a veniturilor raportate la PIB.
Astfel, cheltuielile cu salariile, pensiile si asistenta sociala au crescut din ianuarie pana in august 2017 pana la 76% din veniturile fiscale, fata de 69% cat au fost in perioada similara a anului trecut, iar sumele alocate pentru investitii au ajuns la 1,3% din PIB comparativ cu 2%. Acestea vin pe fondul unor venituri care nu reusesc sa fie mai mari ca anul trecut, conform
cotidianul.ro.
Conform executiei bugetului general consolidat pe primele opt luni, Romania a raportat un deficit de 6,5 miliarde lei, respectiv 0,78% din PIB, fata de deficitul de 3,1 miliarde lei, respectiv 0,41% din PIB, inregistrat la aceeaÅŸi perioada a anului 2016. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 160,4 miliarde lei, reprezentand 19,2% din PIB, sunt sub nivelul atins in primele opt luni ale anului, cand s-a consemnat o pondere de 19,33% din PIB. In schimb, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 166,9 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 11,0% fata de primele opt luni ale anului trecut.
Toate aceste cifre se traduc astfel: colectari mai mici la buget, bani mai multi pentru salarii, pensii si asistenta sociala si taieri din investitii, adica de acolo de unde Romania poate acumula bunastare. Peste toate acestea se asterne situatia ingrijoratoare in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.
Executia bugetara arata ca Romania a atras in primele opt luni 7 miliarde de lei de la UE, adica 1,5 miliarde de euro. Intr-un document privind "Evoluţia fluxurilor financiare dintre Romania şi Uniunea Europeana" se specifica faptul ca in primele 8 luni ale anului s-au atras 2,978 miliarde de euro. Dintre acestia, 1,6 miliarde de euro reprezinta Fondul de Garantare Agricola, adica bani care in cea mai mare parte a lor doar tranziteaza bugetul tarii. Fondurile structurale si de coeziune sunt doar 273 milioane de euro, iar tinta PSD este de peste 4 miliarde de euro la finele acestui an.
Potrivit executiei bugetare, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 166,9 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 11,0% fata de primele opt luni ale anului trecut. Cheltuielile de personal au crescut cu 21,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent fiind determinate de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului 2016, respectiv aplicarea, incepand cu luna august 2016, a prevederilor O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea ÅŸi completarea Ordonantei de urgenta nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016 ÅŸi completarea unor acte.
De asemenea, cresterea cu 15 % a salariilor din sanatate si din educatie de la 1 ianuarie 2017, a personalului platit din fonduri publice din institutiile ÅŸi autoritatile publice ale administratiei publice locale care beneficiaza de majorarea cu 20% incepand cu 1 februarie 2017, majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 1.250 lei la 1.450 lei din 1 februarie 2017, majorarea cu 50% a salariului brut ÅŸi a sporurilor pentru personalul din institutiile publice de spectacole sau concerte Incepand cu 1 februarie 2017, precum si aplicarea incepand cu 1 iulie 2017 a prevederilor din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
Cheltuielile cu bunuri ÅŸi servicii au crescut cu 4,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, crestere mai mare inregistrandu-se la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate de 6,5%. Subventiile sunt in crestere cu 4,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce dobanzile sunt mai mici cu 5,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 11,3%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungand la 917,5 lei, si cu 9% de la 1 iulie 2017 a punctului de pensie, ajungand la 1000 lei, precum si alte masuri ce au fost aprobate in timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale.
Acestea sunt: cresterea numarului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocatiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG); cresterea indemnizatiei acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decat cele cu paturi si majorarea numarului de persoane incadrate in diverse tipuri de handicap; majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie; pensii de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, functionari publici parlamentari, auditori ai Curtii de Conturi.