Ce rezerve de petrol si gaze mai are Romania
rezerve petrol romaniarezerve gaze romania
Prima parte din Strategia Energetica Nationala releva ca rezervele actuale de titei ale Romaniei se vor epuiza in aproximativ 20 de ani.
Calculul a fost facut in functie de productia medie anuala din ultimii ani, de 3,9 milioane tone, in conditiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% si ale unei rate de inlocuire de 5% pentru rezervele de titei si condensat.
In ultimii cinci ani, productia interna a scazut constant cu 2%, iar previziunile pentru urmatorii cinci ani sunt de accentuare a declinului.
Limitarea scaderii la 2% a fost realizata prin investitii importante pentru mentinerea unui nivel de productie cat mai ridicat: sapari de sonde noi, lucrari de reparatii si repunere in productie, retrageri/aditionari, investitii cu privire la aplicarea unor procese de recuperare secundara.
Majoritatea zacamintelor de titei ale Romaniei sunt mature, cu un grad mare de depletare.
Mentinerea lor in productie necesita un volum mare de investitii si cheltuieli de operare. Numarul zacamintelor petroliere ajunse la maturitate sau depletate a crescut constant.
In ultimii cinci ani, s-a renuntat la 32 de zacaminte mature de titei, considerate neeconomic de exploatat. In urmatorii ani, numarul zacamintelor inchise ar putea creste.
Pe termen scurt si mediu, rezervele sigure de titei pot fi majorate cu ajutorul noilor tehnologii, care sa creasca gradul de recuperare in zacamintele existente.
Pe termen mediu si lung, rezervele sigure ar purea spori prin dezvoltarea proiectelor de explorare a zonelor de adancime mai mici de 3.000 de metri, a celor onshore cu geologie complicata si a zonelor offshore din Marea Neagra, indeosebi a zonei de apa adanca, sub 1.000 de metri.
In ceea ce priveste gazele naturale, Strategia Energetica arata ca rezervele actuale ale Romaniei se vor epuiza in 15 - 20 de ani, avand in vedere productia actuala, consumul si rata de inlocuire de 80%.