Ce recomandari are Comisia Europeana pentru Romania in privinta reducerii deficitului structural
deficit structural romaniarecomandari cecritici ce romania
Comisia Europeana a publicat, miercuri, pachetul de toamna care lanseaza Semestrul European 2019, care stabileste prioritatile economice si sociale ale UE pentru 2019.
Pachetul cuprinde Analiza Anuala a Cresterii, masuri in cadrul Pactului de stabilitate si crestere, avize pentru planuri bugetare, recomandarea privind politica economica a zonei euro, precum si rapoarte privind mecanismul de alerta, ocuparea fortei de munca si supravegherea consolidata.
Pachetul de toamna include si referiri specifice pentru Romania. Comisia Europeana a constatat ca nu au fost luate masuri eficeinte ca raspuns la recomandarea Consiliului Europei din iunie si propune Consiliului sa adopte o recomandare revizuita in vederea corectarii abaterii semnificative de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO).
In iunie 2018, Consiliul a adresat Romaniei o recomandare de ajustare structurala anuala de 0,8% din PIB, atat pentru 2018, cat si pentru 2019, in cadrul procedurii abaterii semnificative de la MTO.
In lumina evolutiilor ulterioare si a faptului ca Romania nu a adoptat masuri eficace pentru a corecta abaterea semnificativa, Comisia propune o recomandare revizuita privind o ajustare structurala anuala de cel putin 1% din PIB in 2019.
Potrivit Comisiei, deficitul structural a crescut in Romania de la 0,5%, in 2015, la 2,9%, in 2016, si se preconizeaza ca va ajunge la 3,3%, in 2018; 3,4%, in 2019, si 4,7%, in 2020, acest nivel al deficitului fiind cel mai ridicat din UE.
De asemenea, Raportul privind mecanismul de alerta (RMA), care serveste drept mecanism de detectare a potentialelor dezechilibre macroeconomice, a identificat 13 state membre care vor face obiectul unor bilanturi aprofundate in 2019.
Aceste bilanturi vor determina daca respectivele state se confrunta intr-adevar cu dezechilibre macroeconomice. Statele membre cu dezechilibre identificate in runda precedenta a procedurii privind dezechilibrele macroeconomice vor face, din oficiu, obiectul unui bilant aprofundat in 2019: Bulgaria, Croatia, Cipru, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Tarile de Jos, Portugalia, Spania si Suedia. La acestea se adauga, in 2019, Grecia si Romania.
Pachetul se bazeaza pe Previziunile economice din toamna anului 2018 si pe prioritatile formulate in discursul presedintelui Juncker privind starea Uniunii din 2018.
La nivel european, ciclul de coordonare a politicilor economice si sociale ale UE din cadrul semestrului european pentru 2019 incepe in contextul unei cresteri sustinute, dar mai putin dinamice, intr-un climat de mare incertitudine.