Muncesti o viata intreaga si te astepti ca la batranete sa ai parte de o pensie care sa iti permita sa duci o viata linistita. Asa ar trebui sa se intample si chiar asa se si intampla in unele tari. Nu si la noi insa, multi pensionari din Romania ajungand sa traiasca de la o pensie la alta. Mai mult decat atat, multi nu au bani pentru medicamente sau pentru serviciile medicale de care au atat de multa nevoie. Si asta dupa zeci de ani de munca!
Cristian Popa, membru al board-ului CFA Romania, a vorbit pe acest subiect in cadrul unui eveniment organizat de asociatie, sustinand ca pensia publica de la stat ar fi de aproximativ 32% din ultimul salariu daca nu ar exista pensiile private. Orice am vrea sa spunem, este extrem de putin, mai ales daca facem o comparatie cu ceea ce se intampla in tarile din vest. Practic, am vorbi despre o pensie de doar 1.440 de lei dupa o viata de munca.
"Calculele studiilor noastre arata ca dupa inflatie romanul mediu primeste, in termeni reali, de la pensia publica aproximativ jumatate din ceea ce contribuie in termeni reali. Intr-o lume fara pensii private ar trebui sa ne asteptam la 32% din ultimul salariu, pensie. Intr-o lume cu pensii private, cu 6% contributie, ar trebui sa ajungem undeva la 45%”, a spus el. Nici asa nu vorbim despre o pensie prea mare, aceasta ajungand doar la putin peste 2.000 de lei.
Mai mult decat atat, Cristian Popa sustine ca sistemul public de pensii din Romania nu este capabil sa plateasca pensii decente in viitor. "Sistemul public de pensii din pacate nu va putea plati pensii decente romanilor in viitor din cauza evolutiilor demografice, din cauza inversarii piramidei varstelor, lucruri care se combina cu faptul ca acest sistem nu acumuleaza active, nu acumuleaza capital nu aduna bani undeva si investeste, ci se bazeaza pe contributiile celor din campul muncii pentru a plati pensiile celor care sunt in varsta de pensionare, deci, cumva, se bazeaza pe faptul ca pensiile noastre vor fi platite din contributiile generatiilor viitoare.”, a continuat el, potrivit celor de la iBani by Stirile ProTV.
“Generatia noastra ar putea primi pensie publica de la stat de aproximativ 32% din ultimul salariu ceea ce pe standarde globale este destul de putin. Daca am avea 6% din salariul brut contribuit la sistemul de Pilon II pentru tot stagiul de cotizare am vorbi de o pensie crescuta de la 32% cat spuneam in scenariul doar cu sistem public la 45% din ultimul salariu, o crestere consistenta am putea spune", a mai subliniat Cristian Popa.
"Este greu sa ne imaginam in prezent un sistem doar de Pilon II, la fel cum nu este bine sa ne gandim la un sistem doar de Pilon I. Pe termen lung, Pilonul II poate degreva Pilonul I de problemele structurale: imbatranire, emigratie, inversarea piramidei, de faptul ca nu acumuleaza active, insa pe termen scurt si mediu si fara aceasta acumulare de capital, parintii si bunicii nostri au si ei dreptul la o pensie decenta. Pentru asta exista Pilon I si avem in continuare nevoie de el. Deci credem ca un mix intre cele doua sisteme este ideal in prezent. Pentru noi, cei tineri, pensiile private sunt mai mult o obligatie fata de seniori", a mai sustinut specialistul CFA Romania.
Citeste si: 70% impozit pentru proprietarii care inchiriaza locuinte in Romania
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?
"Secretul" productivitatii padurarilor. Are legatura cu lantul de drujba!
O situatie in care salariatul comite o abatere disciplinara clara, dar legea interzice sanctionarea sa
Partenerii nostri
Testarea salariatilor cu etilotestul. LEGALA sau nu? Specialistii explica
Concedierea pentru inaptitudine. Plati compensatorii si alte OBLIGATII ale angajatorilor
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Ce tratament FISCAL va avea in 2025?
[INFOGRAFIC] Plafoane de incasari si plati in numerar in 2025
Informare ONRC privind incadrarea corecta a activitatilor economice in CAEN Rev.3