Ce pensie primesti de la stat, daca ai muncit MAI PUTIN de 15 ani
noua lege pensiipensie cotizatii 15 anipensii speciale
Pensiile speciale tin capul de afis al dezbaterilor politice, dar se pare ca acestea nu vor fi desfiintate prea curand. Insa, statul se gandeste acum si la romanii cu o perspectiva sumbra cand vine vorba despre pensii. Este vorba despre persoanele care au muncit mai putin de 15 ani si care au cotizat intre 10-15 ani.
In noua Lege a pensiilor, se prevede ca aceste persoane vor primi pensia minima, in functie de salariul minim brut si de stagiul de cotizare.
Pensia minima va fi stabilita in functie de stagiul de cotizare realizat, intr-un procent de 40% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, relateaza Antena3.
Se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat intre 11 ani si 14 ani inclusiv. Asadar, pensia va depinde in mare masura de numarul de ani de cotizare la pensiile de stat.
Noua lege a pensiilor face diferenta intre cine a cotizat intre 10 si 15 ani si cei care au cotizat peste 15 ani.
Diferente de vechime
Potrivit noii legi, persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe tara. Pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara.
Persoanele cu vechime intre 10 ani si 15 ani, aflate la pensie la data intrarii in vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe tara, iar, pentru fiecare an de vechime in plus, se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara.
Daca, din calculul pensiei rezulta o suma mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusa pentru a remedia o inechitate prevazuta de legislatia in vigoare.
Din cauza acesteia nu se facea nicio diferentiere in functie de anii lucrati intre beneficiarii de pensie minima.
Adica, in practica, se ajunge in situatia in care un pensionar care a lucrat 12 ani sa primeasca aceeasi pensie cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie.
De asemenea, pensia de urmas se mentine si, in plus fata de actualele prevederi, apare o noua prestatie: ajutorul pentru sotul pensionar supravietuitor, care va primi 25% din pensia sotului decedat.