Ce implicatii are cresterea salariului minim pe economie?
Se vorbeste (din nou) despre cresterea salariului minim. Masura, propusa intr-un proiect de lege, prevede ca respectiva crestere sa aiba loc in transe anuale egale incepand cu 1 ianuarie 2021, astfel incat la data de 31 decembrie 2024 salariul minim pe economie brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut.
Mai exact, daca salariul minim brut pe tara este acum de 2.230 de lei, iar cel mediu brut pe economie este de 6.297 de lei, pentru a se atinge raportul de 60% salariul minim ar trebui sa creasca la 3.778 de lei, adica 2.210 net (fata de 1.347 de lei cat este in prezent pentru majoritatea categoriilor profesionale).
Consecintele acestei (posibile) modificari sunt importante si se manifesta pe mai multe planuri.
In primul rand, masura este benefica pentru angajatii care au in cartea de munca salariul minim si care se bucura astfel de un plus la castigul net. Este vorba aici mai ales despre angajatii din comert, turism, industria alimentara si cea textila – sectoare recunoscute pentru ponderea mare a salariatilor platiti, cel putin pe hartie, cu salariul minim pe economie.
Se bucura apoi si Statul, deoarece aceasta crestere inseamna automat venituri mai mari la buget, atat din contributiile aferente salariilor, cat si din amenzile de circulatie incasate (1 punct-amenda inseamna 10% din salariul minim pe economie).
Angajatorii, insa, evident, nu se bucura, deoarece pentru ei cresterea salariului minim pe economie se traduce prin bani mai multi de platit Statului, diferenta constituind pur si simplu o pierdere, din moment ce volumul de munca al angajatilor in cauza ramane exact acelasi.
In plus, nu trebuie pierdute din vedere nici problemele de ordin birocratic care apar: trebuie incheiate acte aditionale pentru fiecare contract de munca vizat de aceasta masura, iar majorarile salariale trebuie raportate in Revisal, cu respectarea anumitor termene-limita prevazute in Codul muncii.
Si, tot legat de angajatori, sa mentionam si o alta consecinta negativa mai putin evidenta: in mod sigur, acestia se vor trezi cu tensiuni in cadrul colectivului, intrucat unii salariati, iata, beneficiaza brusc de o marire de salariu, fara sa faca nimic in plus, pe cand alti salariati, platiti deja la nivelul noului salariu minim, nu beneficiaza de absolut nimic.
In fine, sa spunem ca Romania este statul UE cu cel mai mare procent de muncitori platiti cu salariul minim - 26% din totalul fortei de munca angajate. Urmatorul stat membru este Portugalia, cu un procent de 18%.