Ce greseli fiananciare faceau parintii si bunicii nostri, cand nu stiau ce e educatia financiara, pe vremea comunistilor
greseli financiareeducatie financiara
La vremuri noi, oameni noi si obiceiuri noi. Parintii si bunicii nostri se ghidau dupa concepte financiare care astazi nu doar ca nu ne mai ajuta in niciun fel, ba chiar ne pot "ingropa".
Nu se stia inainte de Revolutie de educatie fiananciara si, de altfel, nici acum multi romani n-au deprinderi de baza pe aceasta zona. Comportamentul responsabil cu banii, managementul bugetului personal, ierarhizarea cheltuielilor si mai ales economisirea si investitiile sunt inca idei straine multora dintre noi, motiv pentru care ne si zbatem in saracie, lipsuri si neajunsuri.
Oamenii inca se ghideaza dupa idei vechi, pe care le aplicau in relatia cu banii parintii si bunicii nostri, desi ei traiau dupa alte coordonate, intr-un alt mediu socio-economico-financiar.
Top greseli financiare mostenite de la parinti si bunici
Astazi, comportamentul lor ne poate face mai mult rau decat bine. Iata cateva exemple:
1. Rate la casa de la o varsta frageda
Cum te angajezi si cum apuci sa iei primii bani, dai fuga la banca sa te indatorezi pe viata pentru niste ziduri si un acoperis deasupra capului. In loc sa-ti lasi loc de crestere, de dezvoltare, sa ai bani sa investesti, sa incerci poate sa deschizi o afacere, sa ai fonduri de rulaj, alegi sa iti dedici 25-30 de ani de munca pentru a avea un apartament.
2. Strangi bani, dar nu ii investesti
A avea bani pusi deoparte e recomandabil, trebuie sa ai bani economisiti cat sa traiesti o jumatate de an, in caz ca-ti pierzi sursele de venit. Insa sumele de bani mari pe care le economisesti trebuie investite, nu tinute la saltea sau ciorap. Altfel, se davorizeaza. Astazi, cu totii stim ce inseamna inflatia, e ca si cum o mana invizibila vine lunar si-ti ia cateva bancnote din banii pe care ii tii in casa, pana cand ajungi sa nu mai ai nimic (ceea ce ai fizic valoreaza din ce in ce mai putin in timp).
3. Nu investesti in dezvoltarea ta personala/profesionala
Fie ca e vorba despre cursuri, carti sau participarea la anumite proiecte de perfectionare profesionala sau de crestere personala, merita sa cheltui bani in aceasta zona, fiindca orice experienta si informatie nou asimilata te va ajuta sa te dezvolti, sa devii mai bun, sa-ti depasesti conditia actuala si sa te mentii competitiv pe piata, sa ramai ancorat si sa faci fata provocarilor vremurilor in care traiesti.
4. Nu iti acorzi timp si bani pentru tine ca om
Munca, responsabilitate, dezvoltare, dar nu uita de relaxare. Parintii si buncii nostri considerau poate ca e o risipa sa mergi intr-o vacanta scumpa sau la spa. Ei bine, nu e. Ai nevoie de relaxare, ai nevoie de detasare, ai nevoie de niste momente in care sa te opresti si sa respiri. Te va ajuta sa ai energia si inspiratia necesare pentru noi proiecte.
Foto: freepik.com