Analistii economici vorbesc din ce in ce mai des despre posibilitatea ca o noua criza economica de proportii sa loveasca intreaga lume in anii urmatori. Traversam deja o perioada destul de delicata din punct de vedere economic, criza provocata de pandemia de coronavirus si razboiul inceput de Rusia in Ucraina spunandu-si cuvantul si in ceea ce priveste finantele.
Tinand cont de tot acest context economic dificil, ce facem in criza financiara? Uite cateva sfaturi de care ar fi bine sa tii cont pentru a te pregati asa cum se cuvine de un posibil colaps economic!
Nu iti vei putea tine niciodata finantele sub control daca nu stii exact cati bani incasezi si de cati ai nevoie in fiecare luna pentru a iti asigura traiul de zi cu zi. Incepe, asadar, prin a iti face un buget personal pentru a stii exact cum stai din punct de vedere financiar. S-ar putea sa ajungi la concluzia ca ai cheltuieli mai mari decat incasarile, ceea ce inseamna ca trebuie sa faci niste schimbari.
Fie ca vorbim despre simple conturi bancare sau conturi de economii sau despre depozite la termen sau alte investitii pe termen scurt de tipul titlurilor de stat, important este sa iti pastrezi economiile in lichiditati pe timpul unei crize economice. Spre deosebire de actiuni, ETF-uri, crypto sau alte investitii asemanatoare, valoarea conturilor in numerar nu fluctueaza in functie de evolutia pietei.
Nu mai amana plata facturilor, nu te va ajuta la nimic in timpul unei situatii de criza, ba chiar din contra. In timp, vei ajunge in situatia ca la sumele deja existente sa se adauge altele, in cele din urma ajungand sa fii obligat sa platesti o suma foarte mare pe care cel mai probabil nu o vei avea. In cazul in care cheltuielile sunt prea mari, fa o analiza si vezi care sunt serviciile la care poti renunta pentru a iti minimiza cheltuielile.
Stim, nu este foarte usor de pus in practica, insa incearca macar sa scapi de cardurile de cumparaturi pe care le ai sau de creditele mai mici care se afla inca in derulare. Traim vremuri dificile, asa ca nu se stie niciodata ce situatii neprevazute pot aparea. Iti poti pierde locul de munca, te poti imbolnavi, situatii in care iti va fi foarte greu sa iti mai platesti datoriile catre banci!
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, ne aflam intr-o perioada delicata din punct de vedere financiar, asa ca incearca sa fii precaut atunci cand vine vorba despre finante. Renunta la cheltuielile care nu sunt cu adevarat necesare si incearca sa economisesti mai mult.
Ultimele NOUTATI
Adevarul despre salariile din Bucuresti. In capitala se castiga in mana, in medie, 6.749 lei
Cum poti sa-ti deschizi o florarie in 2025. Cati bani te costa investitia initiala si cum sa pui firma pe picioare
Sistemul traditional de pensii incepe sa dea semne de colaps intr-una dintre cele mai mari economii europene. Urmeaza Romania?
25.000 de lei amenda pentru firmele care fac aceasta greseala! Toti patronii sunt vizati!
Se elimina aceasta taxa! Cine sunt romanii care nu mai sunt obligati sa plateasca la stat pe 2025
Partenerii nostri
Salariu mediu net si brut in 2025 - la ce valori a ajuns?
Surpriza de PROPORTII in legislatia muncii si HR! Ce se petrece, incepand de astazi?
Donatie autoturism catre ONG: Cadrul legal si implicatii fiscale
e-Transport: 4 pasi esentiali privind codul UIT si dispozitivul GPS
Declaratia Unica 2025. Cum se completeaza si depune de catre persoanele fizice - Ghid ANAF
Bilet la ordin: Notiuni, caracteristici si utilizari
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Te-ar putea interesa si
Sistemul traditional de pensii incepe sa dea semne de colaps intr-una dintre cele mai mari economii europene. Urmeaza Romania?
25.000 de lei amenda pentru firmele care fac aceasta greseala! Toti patronii sunt vizati!