Ce este amnistia fiscala si ce avantaje aduce contribuabililor?
amnistie fiscalacompanii off-shorereducerea impozitelor
Amnistia fiscala inseamna acordarea de catre autoritati a unei perioade de gratie, de 3-6 luni, in care contribuabilii pot sa isi declare in mod voluntar veniturile nefiscalizate (care au fost sustrase impozitarii), urmand sa fie recompensati pentru gestul lor cu reducerea sau chiar eliminarea penalitatilor de intarziere. Dar cel mai important este ca ei scapa astfel de acuzatia de evaziune fiscala.
Programele de amnistie fiscala se aplica in aproape toate statele Uniunii Europene, vizeaza in special veniturile detinute in entitati de tip off-shore si... au un succes considerabil. Concret, numarul persoanelor cu venituri nefiscalizate care se grabesc sa profite de aceasta oportunitate oferita de autoritati este atat de mare incat perioada de amnistie fiscala este extinsa adesea peste limita stabilita initial.
Trebuie retinute insa 3 lucruri:
1) programele de amnistie fiscala au succes si pentru ca sunt lansate la momentul oportun, adica inainte ca Fiscul sa afle de veniturile detinute in strainatate. Astfel, contribuabilii sunt avertizati ca urmeaza sa aiba loc un schimb de informatii cu entitatile de tip off-shore si ca, in consecinta, ar fi bine sa declare ce e de declarat, pentru a-si asigura confortul legalitatii si aplicarea unor penalitati mai putin dure;
2) amnistia fiscala nu “spala” bani, adica nu transforma veniturile ilicite in venituri licite. Daca veniturile declarate nu pot fi justificate legal, detinatorul lor va suporta rigorile legislatiei aplicabile;
3) cei care nu profita de oportunitatea oferita de amnistia fiscala risca mult, deoarece orice venituri nedeclarate si identificate ulterior de Fisc sunt impozitate mult mai dur, iar penalitatile pot ajunge chiar si la 300%.
Desigur, ideal pentru autoritati ar fi ca toti contribuabilii, persoane fizice si juridice, sa isi declare din proprie initiativa si la timp toate veniturile impozabile (realizate in tara si strainatate) si sa isi achite impozitul datorat in termenele prevazute de legislatia fiscala in vigoare, adica sa se conformeze voluntar.
Dar lucrurile nu se intampla asa si de-aceea se apeleaza periodic la aministia fiscala, masura ce permite persoanelor care nu si-au declarat toate veniturile impozabile sa poata sa faca acest lucru si sa primeasca in schimb anumite reduceri ale penalitatilor de intarziere, precum si decizia de neincepere a urmaririi penale pentru evaziune fiscala.
Practica a dovedit ca masura creeaza beneficii pentru ambele parti, dar, asa cum am mentionat deja, pentru ca ea sa functioneze, contribuabilii trebuie sa declare veniturile in cauza inainte ca autoritatile fiscale sa primeasca informatii despre ele.
Problema e ca amnistia fiscala este complet injusta fata de cei care isi declara si platesc la timp obligatiile fiscale. Asa ca mai degraba atentia autoritatilor ar trebui sa se indrepte spre combaterea adevaratei cauze a eludarii impozitelor, anume neincrederea contribuabililor in modul in care Statul cheltuieste banii colectati.
E putin probabil ca gradul de conformare voluntara la plata taxelor sa creasca daca nu se vede o imbunatatire in serviciile publice (educatie, sanatate) primite in schimbul acestor taxe.