Romania si alte tari din Europa Centrala si de Est au facut progrese semnificative in ceea ce priveste cresterea economica si alinierea la standardele vest-europene in ultimele decenii. Totusi, din punct de vedere salarial, exista inca diferente semnificative intre tara noastra si vestul Europei. Sigur, diferentele mari salariale intre Romania si tarile din vestul Uniunii Europene pot fi vazute adesea ca fiind rezultatul variatiilor economice, istorice si structurale intre aceste regiuni. Dar ce se poate face in acest sens?
In primul rand, ar trebui sa aruncam o privire asupra factorilor care fac ca aceste diferente sa fie atat de mari. Tarile din vestul Uniunii Europene, cum ar fi Germania, Franta si Olanda, au economii mature si diversificate, cu un grad ridicat de industrializare si servicii avansate. Romania, in schimb, se confrunta cu provocari legate de tranzitia de la o economie predominant agrara la una industriala si de servicii. De asemenea, nivelul de productivitate al muncii este adesea mai ridicat in tarile vest-europene decat in Romania. Acest lucru poate fi influentat de investitii mai mari in tehnologie, educatie si inovatie.
Bineinteles, cheltuielile de trai, inclusiv costul locuintelor, utilitatilor, alimentelor si serviciilor, pot varia semnificativ intre tari. Tarile din vestul UE au un cost al vietii mai ridicat, iar salariile reflecta aceste diferente. In plus, diferentele in sistemul de impozitare si beneficiile sociale pot influenta veniturile nete ale lucratorilor. Anumite tari din vestul UE au sisteme de impozitare mai ridicate, dar ofera si beneficii sociale si servicii publice mai extinse.
Tinand cont insa de toate aceste diferente intre tarile membre ale blocului comunitar european, Bruxelles-ul vrea sa stabileasca un salariu minim european. Totusi, acesta nu va avea aceeasi valoare in toate tarile membre UE. Salariul minim european va fi calculat in functie de veniturile medii din fiecare tara. Cel mai probabil, salariul minim va fi calculat ca reprezentand 50% din salariul mediu national. Potrivit estimarilor actuale, acesta va ajunge la 7.600 de lei in anul curent.
Cele mai multe state din estul si sudul continentului european au salarii minime brute de sub 1.000 de euro, printre acestea aflandu-se si Romania, Bulgaria, Grecia sau Portugalia. Salarii minime de peste 1.500 de euro sunt acordate in numai sase state europene: Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Belgia si Irlanda.
Mai devreme sau mai tarziu, salariul minim european ar putea fi implementat si in Romania. Mai mult, la Ministerul Muncii exista deja discutii in acest sens, confirmate chiar de catre unul dintre oficialii din conducerea institutiei. "Salariul minim european vine cu trei formule si urmeaza ca in consultare cu partenerii sociali sa alegem una dintre formule pentru a fi introdusa intr-o lege si astfel ca directiva sa fie transpusa pana la finalul acestui an. Cel mai probabil se va merge pe varianta de 50% din salariul mediu, dar cele trei variante la care lucram in momentul de fata sunt mult mai complexe si tin cont si de alti indicatori”, a spus Cristian Vasilicoiu, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii.
In prezent, salariul mediu brut din Romania este de 6.400 de lei, ceea ce inseamna ca oamenii primesc in mana 3.974 de lei. Raportat la aceasta valoare, salariul minim pe care ar urma sa il primeasca romanii in mana ar putea ajunge la aproape 2.000 de lei.
Citeste si: Cu cati bani poate trai decent o familie cu 2 copii in Romania
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si