Ce e Ceasul apocalipsei inventat de Einstein si de ce suntem mai aproape ca niciodata de o catastrofa nucleara. Avertismentul oamenilor de stiinta
ceasul apocalipseicatastrofa nucleara
Jurnalistii CNN tocmai au publicat un material de opinie care nu poate trece neobservat. Este vorba despre o serie de avertismente lansate de oamenii de stiinta, care trag un semnal de alarma in raport cu pericolul urias in care se afla omenirea, fiind mai aproape ca niciodata de o catastrofa nucleara. Calculele, fiindca acest avertisment are si o baza stiintifica, sunt facute cu "Ceasul Apocalipsei", un instrument fondat de genialul Albert Einstein in urma cu aproape opt decenii si oamenii de stiinta Universitatea din Chicago care lucrau la Proiectul Manhattan pentru a dezvolta primele arme nucleare din lume in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
In fiecare an, un organizatia non-profit Bulletin of the Atomic Scientists, cu sediul in Chicago, actualizeaza anual ora "Ceasului Apocalipsei", ora 12 reprezentand sfarsitul civilizatiei umane. Cu cat pericolele sunt mai mari sa ne apromiem de momentul respectiv, cu atat ora indicata e mai apropiata miezului noptii. Ca referinta, ora apare an de an pe site-ul sau web.
Trebuie precizat ca aceasta cestiune este una serioasa, un consiliu de oameni de stiinta si alti experti in tehnologia nucleara si stiinta climei, inclusiv 13 laureati ai Premiului Nobel, discutand despre evenimentele mondiale si determinand unde sa plaseze acele ceasului in fiecare an.
"Ceasul este un indicator universal recunoscut al vulnerabilitatii profunde a lumii la armele nucleare, schimbarile climatice si tehnologiile perturbatoare", conform CNN.
Din nefericire pentru noi, ora de anul acesta este una foarte apropiata orei 12, iar oamenii de stiinta spun ca suntem la un pas de o catastrofa nucleara ce ar putea duce la distrugerea lumii, din cauza razboiului din Ucraina.
"Ceasul apocalipsei suna alarma pentru intreaga umanitate. Suntem pe marginea unei prapastii. Dar liderii nostri nu actioneaza suficient de rapid si decisiv pentru a asigura pacea", a avertizat Mary Robinson, fost Inalt Comisar pentru Drepturile Omului in cadrul ONU.
Ceasul e potrivit la 90 de secunde inainte de miezul noptii
Intre 2020 si 2022, "Ceasul Apocalipsei" a stat la 100 de secunde pana la miezul noptii. Anul acesta comitetul a potrivit ceasul la 90 de secunde de miezul noptii, cea mai apropiata valoare de o catastrofa globala de la inventia acestui instrument de masurare.
Cu adevarat ingrijorator este ca, in urma cu mai bine de 75 de ani, ceasul a inceput sa ticaie la sapte minute pana la miezul noptii.
"Pe masura ce razboiul din Ucraina se apropie de cel de-al doilea an, omenirea se afla in pericol. Zeci de mii de oameni au fost ucisi, multi dintre ei fiind civili nevinovati. Nu exista nicio solutie evidenta la orizont pentru oprirea acest conflict", spune Jerry Brown, director executiv al comitetului, pentru CNN.
"In mod tulburator, Rusia a impins razboiul pana la reactoarele nucleare din Cernobil si Zaporojie, incalcand protocoalele internationale si riscand eliberarea in atmosfera a materialelor radioactive. Eforturile Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de a securiza centralele au fost pana acum refuzate, iar amenintarea unui dezastru ramane", a mai punctat omul de stiinta.
Articolul integral poate fi citit aici > Opinion: The Doomsday Clock is ticking – clock’s hands move closest ever to midnight and catastrophe
De asemenea, subliniind pericolul sporit, secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat recent ca lumea intra acum "intr-o perioada de pericol nuclear nemaivazut de la apogeul Razboiului Rece".
Situatia s-ar putea agrava in urmatorii trei ani
"Singurul tratat de arme nucleare ramas intre SUA si Rusia, New START , este, de asemenea, in pericol. Daca cele doua parti nu reiau negocierile si nu gasesc o baza solida pentru reduceri suplimentare de armament, tratatul va expira in 2026. Acest lucru ar elimina apoi inspectiile reciproce actuale, ar pune capat limitelor desfasurarilor nucleare si ar stimula probabil o cursa imprevizibila si instabila a inarmarilor nucleare pe fondul dezvoltarii arme tot mai avansate", mai relateaza sursa citata.
Te-ar putea interesa si: Sute de mii de romani traiesc din ajutoare sociale, desi viata e mai scumpa ca oricand
Foto: canva.com