Ce ar insemna, de fapt, salariul minim EUROPEAN pentru romani: cat ai primi in mana
salariu corect romaniasalariu minim uesalariu obligatoriu ue
Ministrii cu atributii in domeniul ocuparii fortei de munca si al afacerilor sociale din cadrul Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra mandatului de negociere cu privire la o propunere a Comisiei Europene de legiferare a unor salarii minime adecvate in Uniune.
In baza acordului, pot incepe negocierile dintre
Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeana pentru a conveni un text final.
Pe 11 noiembrie 2021, Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, a votat raportul asupra propunerii de Directiva privind salariile minime adecvate, iar proiectul a fost aprobat in sesiunea Parlamentului din 22-25 noiembrie, de la Strasbourg.
Corina Cretu, membru supleant in Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale a Parlamentului European, sustine ca desi Directiva salariului minim ar putea fi o povara pentru statele sarace, aceasta poate reduce disparitatile sociale.
Cretu a calculat ca, in Romania, salariul minim net ar fi de circa 3.500 lei, daca pentru calcularea acestuia s-ar aplica indicatorul de minim 60% din salariul mediu brut al fiecarui stat membru.
UE are 25 de milioane de locuitori la limita saraciei
Desi este greu de crezut, 25 de milioane dintre cele 450 de milioane de cetateni ai Uniuni Europene sunt la limita saraciei, cei mai multi in Europa Centrala si de Est.
Cretu a explicat ca este vorba despre oameni care muncesc 40 de ore pe saptamana si care ar trebui ca, din salariul pe care-l castiga, sa-si asigure traiul de zi cu zi.
"De aceea a fost demarata aceasta dezbatere. Pana la votul din Comisia pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din Parlamentul European, au avut loc 45 de runde de negocieri si s-a ajuns la un indicator acceptat de toate statele membre: salariul minim sa fie de cel putin 60% din salariul mediu brut al fiecarei tari membre.
In ce priveste sumele, salariul mediu brut in Romania este undeva la 5.300 de lei, iar 60% ar insemna circa 3.500 lei, ceea ce ar ajuta foarte multi oameni sa-si asigure un trai decent.
Se vorbeste despre un salariu corect, echitabil, care sa ajute oamenii sa-si asigure macar cele necesare. Deci, aceasta directiva a salariului minim, desi va fi o povara pentru statele sarace si guvernele lor, va accelera reducerea disparitatilor sociale", a declarat Corina Cretu, citata de Agerpres.