CCR: Pensiile speciale ale primarilor sunt neconstitutionale
pensii specialelegea fundamentalaccrcodul administrativcurtea constitutionala
Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, marti, ca prevederile Legii privind Codul administrativ al Romaniei sunt neconforme cu Legea fundamentala.
Decizia prin care
Codul administrativ a fost declarat neconstitutional in integralitate a fost luata cu unanimitate. Motivul este ca au aparut modificari majore in a doua Camera si nu a fost respectata procedura parlamentara.
Pe 31 iulie, presedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind
Codul administrativ.
Seful statului sustinea ca acest act normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor in cadrul unei sesiuni extraordinare neconstitutional intrunita, cele doua Camere ale Parlamentului comportandu-se ca si cum Senatul ar fi avut doar o competenta de prima Camera, iar Camera decizionala - Camera Deputatilor - ca si cum ar fi avut deplina competenta decizionala pentru toate materiile reglementate.
Iohannis a invocat in cazul acestei legi si incalcarea principiului bicameralismului.
De asemenea, el a mai sustinut ca dispozitiile referitoare la obligatia autoritatilor si institutiilor administratiei publice centrale, precum si a personalului din cadrul acestora de a pune in aplicare programul de guvernare aprobat de catre Parlament, sunt neclare si a criticat faptul ca prin acest act normativ a fost eliminat un criteriu de integritate pentru cei care pot fi membri ai Guvernului, si anume, cel referitor la cazurile de incompatibilitate.
In sesizarea PNL si USR se arata ca pensiile speciale pentru alesii locali introduse prin
Codul administrativ incalca principiul egalitatii cetatenilor in fata legii.
Mai mult, potrivit semnatarilor sesizarii,
Codul administrativ va permite numiri politice in cele mai importante pozitii ocupate in prezent de inalti functionari publici, ceea ce incalca obligatiile de profesionalizare a administratiei publice pe care Romania si le-a asumat inainte de aderarea la Uniunea Europeana.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat in luna iulie proiectul Codului administrativ, cu 175 de voturi "pentru", 33 "impotriva" si 15 abtineri.
Printre altele, legea prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene alesi dupa anul 1992 sa primeasca o pensie speciala in limita a trei mandate, precum si faptul ca pot avea calitatea de persoana fizica autorizata sau de persoana care exploateaza o intreprindere individuala sau o intreprindere familiala.
Opozitia a criticat proiectul legislativ, acuzand „destructurarea functiei publice”, in timp ce PSD sustine ca proiectul este dorinta coalitiei de a eficientiza administratia.
Comisia speciala pentru elaborarea Codului administrativ, condusa de catre deputatul PSD Marcel Ciolacu, a dat, la inceputul lunii iunie, raport favorabil asupra tuturor modificarilor aduse. Membrii PSD, PNL, ALDE si UDMR au votat in favoarea modificarilor, in timp ce USR s-a abtinut de la vot.
"Persoanele alese incepand cu anul 1992 de catre cetateni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, ale varstei standard de pensionare redusa asa cum sunt prevazute in Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cele prevazute de alte legi speciale au dreptul, la incetarea mandatului, la o indemnizatie pentru limita de varsta de la data la care li se acora drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare”, se arata in amendamentul adoptat de Comisie.
O alta modificare le permite alesilor locali sa aiba calitatea de persoana fizica autorizata sau de persoana care exploateaza o intreprindere individuala sau o intreprindere familiala. De asemenea, potrivit propunerii, cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la al. 1 se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0.40% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Totodata, pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat complet de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene. Indemnizatia pentru limita de varsta se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.