CCR: EXECUTAREA SILITA, intarziata in mod NEJUSTIFICAT de inscrierea fiecarei facturi fiscale in Registrul National de Publicitate Mobiliara
motivare ccr executare silitaexecutare silita romaniaregistrul national publicitate imobiliara
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a luat o decizie importanta privind executarile silite. Curtea a publicat motivarea deciziei din 4 noiembrie 2021 prin care a admis exceptia de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile art. 4 alin.(3) din Legea 297/2018 privind publicitatea mobiliara, republicata.
CCR a constatat ca, prin obligativitatea inscrierii fiecarei facturi fiscale in Registrul National de Publicitate Mobiliara, se intarzie nejustificat executarea silita si se creeaza premisele sustragerii debitorului de la executarea silita.
"Curtea retine ca, in privinta titlurilor executorii reprezentate de facturi fiscale individuale pentru serviciile de utilitati publice (energie termica furnizata in sistem centralizat, apa, canalizare), creditorii sunt reprezentati de companii de interes public general, aflate sub controlul autoritatilor publice locale.
Or, din acest punct de vedere, instituirea caracterului de titlu executoriu al acestor facturi fiscale - in sensul art.62 alin.(61) din Legea serviciilor comunitare de utilitati publice 51/2006 - a avut in vedere asigurarea recuperarii cu celeritate a debitelor (facturi individuale, de regula in cuantum redus), in vederea asigurarii continuitatii serviciilor de catre prestatori", se arata in motivare.
Astfel, masura legislativa de sustinere a intereselor creditorilor nu mai poate in mod rezonabil sa-si produca efectele scontate, in conditiile impunerii obligativitatii inscrierii fiecarei facturi fiscale in Registrul National de Publicitate Mobiliara, aspect care creeaza o sarcina excesiva pentru creditorii prestatori de servicii de utilitati publice, prin prisma numarului mare de beneficiari, persoane fizice si juridice.
Premise pentru sustragerea debitorului de la executarea silita
Conform CCR, prin reglementarea cerintei suplimentare de inscriere intr-un registru de publicitate a unui inscris sub semnatura privata, valabil incheiat si care are caracter de titlu executoriu ex lege, se intarzie, in mod nejustificat, executarea silita si se creeaza premisele sustragerii debitorului de la executarea silita, cu consecinta directa asupra dreptului de proprietate privata al creditorului, care poate fi pus in imposibilitatea de a-si mai realiza creanta, ori de a-si mai putea recupera cheltuielile de executare avansate, inclusiv cele pentru inscrierea in registrul de publicitate a titlului executoriu.
CCR a mai retinut ca reglementarea criticata nu este necesara pentru atingerea scopului legitim urmarit, neindeplinind exigentele testului ingerintei minime, si nu pastreaza un just echilibru intre interesele in concurs, respectiv interesul general privind evidenta prioritatii in caz de executare silita, pe de o parte, si interesul individual al creditorilor de realizare a creantelor.