CCIR are platforma de informare si dialog pe tema Acordului de Parteneriat Economic UE-Japonia
ape japoniaccir japoniainitiative cciracord ue japonia
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) ii invita la dialog pe oamenii de afaceri pe tema implementarii Acordului de Parteneriat Economic UE-Japonia (APE), cel mai cuprinzator acord economic incheiat pana acum de UE sau Japonia.
CCIR a lansat, in premiera in Romania, o platforma online de informare si dialog unde antreprenorii romani pot gasi informatii utile pe aceasta tema si au posibilitatea de a adresa intrebari.
Citeste si:
Acordul comercial UE-Japonia a intrat in vigoare. Branza, vinuri si Tiroler Speck la schimb pentru vita Kobe
CCIR se angajeaza sa intermedieze solutionarea situatilor pe care le ridica antreprenorii pe aceasta platforma, cu organele abilitate.
CCIR, in parteneriat cu Ambasada Japoniei la Bucuresti, se implica activ, prin diverse actiuni, in promovarea si diseminarea informatiilor referitoare la acordul de parteneriat economic cu Japonia si, implicit, subliniaza avantajele care vin odata cu implementarea acestui acord, in Romania.
APE va crea o zona comerciala imensa, cu 600 de milioane de persoane, reprezentand aproximativ 30% din PIB mondial.
Principalul sau rol este sporirea cresterii schimburilor economice dintre UE si Japonia, eliminand barierele comerciale pe care le intampina sectorul de afaceri cand comercializeaza bunuri si servicii sau cand face investitii.
Avand in vedere ca 75,8% din comertul Romaniei se face la nivel intracomunitar, CCIR considera deosebit de importanta sprijinirea intensificarii procesului de negociere a conditiilor acordurilor de liber schimb ale UE cu tari terte.
Potrivit CCIR, in contextul APE, Romania ar putea dezvolta noi orizonturi pentru a-si consolida relatiile bilaterale cu Japonia, adaptate la realitatile momentului.
Japonia este cel de-al 13-lea cel mai mare partener comercial al Romaniei in afara UE. Valoarea exporturilor romanesti catre Japonia urca la 233 milioane de euro, in timp ce valoarea importurilor romanesti din Japonia este de aproximativ 346 milioane de euro.
Cele trei sectoare principale care vor fi vizate de dispozitiile prezentului acord sunt sectorul auto, electronic si agricol. APE aduce o serie de avantaje atat pentru UE, cat si pentru Japonia.
Citeste si:
Primaria Bucuresti face prima plata de dobanda aferenta obligatiunilor de 555 de milioane de lei emise anul trecut
Astfel, tarifele pentru 99% din exporturile UE catre Japonia vor fi eliminate, Japonia va elimina taxele vamale pentru 97% din marfurile importate din UE, iar exportatorii din UE vor economisi aproximativ 1 miliard de euro pe an reprezentand taxe vamale.