Cati bani vor primi pensionarii, in 2022: anuntul zilei de la Ministerul Finantelor
majorare pensii 2022procent crestere pensiipensii romania
Nivelul pensiilor de stat si cel al rarelor majorari ale acestora sunt una dintre eternele probleme ale guvernelor Romaniei, care gasesc resurse pentru pensiile speciale, unele de zeci de mii de lei, in timp ce majoritatea pensionarilor traiesc de azi pe maine.
Pentru a mai usura presiunea de pe bugetul de
pensii, statul roman a introdus Pilonul 2, cel al pensiilor private obligatorii.
Insa, in functie de cine era la putere, nu a respectat intru totul calendarul cresterii procentului de contributii pe care angajatii trebuie sa-l plateasca, ba a mai si incercat, in repetate randuri, desfiintarea Pilonului 2.
Acum, se pare ca acelasi stat si-a dat seama ca majorarea pensiilor de la Pilonul 1, adica de stat, trebuie sa tina cont de capacitatea bugetului de a le plati.
De parca, angajatii care nu lucreaza la stat si antreprenorii care i-au angajat nu ar sti asta, Dan Vilceanu, ministrul interimar al Finantelor, considera ca economia Romaniei este intr-un moment complicat.
In afara de asta, explicatia ministrului legata de corelarea pensiei cu economia este superflua, din moment ce orice intiativa legislativa trebuie sa precizeze si sursa de finantare, dar asta este un lucru de care putini isi aduc aminte.
Mai ales in conditiile in care, indiferent de partidele aflate la putere, niciun guvern nu a respectat, in ultimii ani, calendarul bugetar din Legea finantelor publice care prevede la Art. 35, alineantul 4 ca, "dupa insusirea de catre guvern a proiectelor legilor bugetare si de buget prevazute la alineatul 1, acesta le supune spre adoptare Parlamentului cel mai tarziu pana la data de 15 octombrie a fiecarui an".
In schimb, bugetul Romaniei pe un an in curs a ajuns sa fie dezbatut si adoptat mult dupa inceperea anului respectiv...
Ce partid da mai mult
Asa ca nu se stie daca si cu cat vor fi majorate pensiile. Inainte ca PNL sa constate ca PSD este un partener prizabil, liberalii calculasera ca statul isi permite o crestere a pensiilor, de la 1 ianuarie 2022, de 6%.
Insa, in cadrul negocierilor cu PSD, reprezentantii acestuia au propus 11%.
Pe vremea cand ocupa functia de ministru al Finantelor, Florin Citu spunea ca tara noastra este pregatita pentru orice. Urcand in ierarhie, pe fotoliul de prim-ministru, a constatat ca nu este deloc asa, nu ca l-ar fi crezut prea multi in ceea ce priveste pregatirea.
Acum, succesorul sau ne atrage atentia ca, indiferent de cat o fi majorarea - daca o mai fi - economia si bugetul trebuie sa-si poata permite sa plateasca sumele, intrucat "suntem intr-un moment complicat din punct de vedere economic, amplificat si de valul 4 de pandemie".
In cadrul careia, mai are o cheltuiala, anume compensarea facturilor la energie, masura care costa bugetul de stat trei miliarde de lei.
Ministrul a promis ca furnizorii de energie si gaze isi vor primi banii la timp pentru compensarea facturilor, in termenul prevazut de lege.