Cati bani vor primi, concret, profesorii, din 2022: cu majorarea isi vor permite sa cumpere 2-3 kg de carne
salarii profesoricrestere salarii profesorisubfinantare educatie
Indiferent de partidul din care fac parte si de asa-zisele orientari de stanga sau de dreapta, politicienii romani care ajung sa guverneze nu inteleg catusi de putin ca, daca Romania ar avea o populatie educata, mare parte dintre problemele societatii noastre s-ar rezolva.
Faptul ca
politicienii romani habar nu au de acest lucru este demonstrat de procentele reduse alocate educatiei din bugetul de stat si de nivelul de retributie al profesorilor.
Daca, in educatie, ar fi salarii mari (pentru nivelul de a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana), cum au, de exemplu, parlamentarii, tinerii de valoare ar fi incurajati sa devina profesori.
Pana cand se va produce constientizarea rolului esential el educatiei si al calitatii profesorilor, OUG 130/2021, asa-numita Ordonanta Trenulet prevede ca, din 2022, salariile profesorilor vor creste, insa cu valori foarte mici, mai ales in contextul unei inflatii ridicate.
"Sa se stie ca, de fapt, e vorba de aproximativ 60 lei net, in plus. Se puteau gasi macar 120 de lei sa ia in plus un profesor si nu 60 si ceva de lei", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Simion Hancescu.
In cadrul unei sedinte CES, el a precizat ca, in grila de salarizare, profesorii sunte in patrimea inferioara.
Un profesor debutant are salariul de aproximativ 2.300 de lei
"Din pacate, inca o data educatia a fost sacrificata. Toate guvernele care s-au perindat in ultimii 30 de ani au tratat educatia asa cum nu trebuia. Roadele incepem sa le culegem. Asa cum stau lucrurile, inevitabilul se va intampla: educatia va intra intr-un colaps total", anticipeaza Hancescu.
Dupa conturarea bugetului pe 2022, Adrian Caciu, ministrul Finantelor, le-a transmis profesorilor care protestau, acuzand cresterea insuficienta a salariilor ca a inceput o recuperare.
"Ca impact, avem in jur de 900 de milioane de lei pe educatie si 687 milioane de lei pe sanatate. Este o crestere medie de 7%, dar e recuperarea din diferenta, ceea ce ramasese restant de recuperat pentru a ajunge in grila anului 2022", a explicat Caciu.
Foto: pexels.com