Esti bugetar si ai fost chemat la lucru intr-o zi de weekend si te intrebi daca este legal? Ei bine, sa muncesti sambata sau duminica nu contravine prevederilor din Codul Muncii, insa totul depinde de locul de munca pe care il ai, de domeniu si de intelegerea pe care o ai cu angajatorul. De asemenea, trebuie sa stii ca lucrurile sunt diferite in ceea ce priveste lucratul in weekend pentru cei ce lucreaza la stat. Mai multe detalii o sa aflam impreuna in randurile urmatoare.
Potrivit unei analize realizate de Ministerul Finantelor, in Romania exista aproape 1.3 milioane de bugetari. Mai exact, la finalul lunii februarie, rapoartele ne aratau un numar de 1.289.965 de oameni care lucreaza la stat, cei mai multi dintre ei lucrand in Ministerul Educatiei. Aproximativ 64% dintre bugetari muncesc in administratia centrala.
Zilele de weekend lucrate sunt reglementate de Codul Muncii pentru angajatii care lucreaza in mediul privat, insa lucrurile stau diferit in ceea ce ii priveste pe bugetari. Astfel, potrivit specialistilor de la eJobs, in acest caz intervine Legea Salarizarii Unitare (Legea cadru nr. 153 din 2017, intrata in vigoare la data de 1 iulie 2017).
Potrivit Articolului 21, Alineatul (1) din Legea cadru nr. 153 din 2017, "munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru, precum si munca prestata in zilele de sarbatori legale, repaus saptamanal si in alte zile in care, in conformitate cu legea, nu se lucreaza, se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.”.
Mai departe, Alineatul (3) din aceeasi Lege a Salarizarii Unitare prevede urmatoarele: “In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut la alin. (1), munca suplimentara prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, va fi platita in luna urmatoare cu un spor de 100% din salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, corespunzator orelor suplimentare efectuate.”.
De asemenea, mai tine cont si de faptul ca aceeasi lege mai spune ca “plata muncii in conditiile alin. (2) si (3) se poate face numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic in scris, fara a se depasi 360 de ore anual. In cazul prestarii de ore suplimentare peste un numar de 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor, potrivit legii.”.
Citeste si: Ce drepturi ai daca esti pus sa muncesti in weekend la privat
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Miscarea anului pe piata bancara de la noi. Banca Transilvania ajunge in Republica Moldova si preia cea mai mare companie de creditare non-bancara
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Avertismentul presedintelui Consiliului Fiscal: ne paste un puseu inflationist. Romania are cele mai mari deficite din toata Uniunea Europeana
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona
Te-ar putea interesa si
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici