Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana
alocatii pentru copii
In fiecare luna, ne arata datele publice oficiale, statul cheltuie sume importante de bani destinate platii alocatiilor pentru copiii minori.
Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) ne transmite ca, in luna februarie 2024, acoperirea cheltuielilor legate de alocatiile copiilor au depasit pragul de 1,22 miliarde de lei.
In medie, luand in calcul toate sumele din tara, un copil primeste de la statul roman, lunar, 336,61 lei pe beneficiar. In Botosani regasim cea mai mare valoare a alocatiei, respectiv 342,79 lei.
In luna februarie, 3.626.528 de copii au primit alocatie de la stat, ne mai arata datele ANPIS.
Cei mai multi micuti sunt inregistrati in capitala, respectiv aici avem 370.366 de copii care primesc alocatie de la stat. Pe locurile urmatoare regasim judetele: Iasi (199.812), Suceava (137.393), Constanta (126.438), Bacau (124.411) si Cluj (124.039).
Amintim ca, de la 1 ianuarie anul curent, alocatiile s-au majorat cu 13,8%, aceasta fiind actualizarea cu rata inflatiei, astfel incat banii sa nu-si piarda valoarea.
Cat e alocatia pentru copii in 2024
De la 1 ianuarie 2024,
alocatia a crescut de la 256 de lei pe luna la 292 de lei pe luna pentru copiii peste 2 ani si pentru tinerii care urmeaza cursuri liceale si profesionale;
Tot din prima luna a acestui an, alocatia s-a majorat de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap cu varste de pana la 18 ani.
Sumele sunt departe de a constitui un ajutor real pentru parinti
In contextul actualelor scumpiri, sumele de bani cu care statul sprijina copiii justifica scaderea natalitatii in Romania.
Cu doar cateav sute de lei pe luna, chiar si in conditiile unui trai modest, parintii nu sunt sprijiniti prea mult in cresterea copilului. Suma de bani este infima in raport cu nevoie de baza ale unui copil, care, dincolo de afectiune, grija si iubire, implica de fiecare data un efort financiar.
Pe de alta parte, copiii sunt responsabilitatea exclusiva a celor ce-i aduc pe lume, iar decizia de a avea un copil sau mai multi ar trebui cantarita in primul rand in raport cu propriile tale posibilitati de a-i oferi acces la iubire, educatie, sanatate si tot ce are nevoie pentru a se dezvolta armonios, fara sa duca lipsa de nimic. Cand iei o astfel de decizie nu trebuie sa-ti pui speranta nici in ajutoare de la stat, nici in potenta financiara a altora in afara de propria ta persoana, fiindca viata este imprevizibila si esti singurul responsabil de soarta copilului tau, soarta care depinde de cat de mult investesti in el timp, dar si bani.
In mod normal, copiii ar trebui facuti la maturitatea psihologica, emotionala si financiara. De-abia dupa ce te asiguri ca esti pe picioarele tale, independent si capabil sa instruiesti si sa sustii un copil, de-abia atunci trebuie facut pasul.
Foto: unsplash.com