Cati bani castiga angajatii din Bucuresti si cat le ramane in mana, lunar
salariuangajati
Capitala tarii avea, la finele lunii februarie, 1.059.528 de angajati, care castiga "in mana", in medie, aproape 5.000 de lei.
Institutul National de Statistica (INS) tocmai a publicat noi date referitoare la situatia pietei muncii din Bucuresti.
Potrivit acestora, fata de luna februarie a lui 2021, in anul curent se inregistreaza o crestere a angajatilor incadrati in campul muncii cu forme legale. Concret, de la 1.036.206 de persoane angajate in 2021, in februarie 2022 avem 1.059.528 de angajati.
Salariul, cat e salariul?
Tot INS transparentizeaza si castigurile medii ale angajatilor din capitala. De la institutie aflam, deci, ca un salariat castiga in medie, brut, 7.951 lei, in crestere fata de 7.074 lei in februarie 2021. Castigul mediu net al unui angajat in capitala, deci banii care ii raman "in mana" acestuia, se apropie de pragul de 5.000 de lei. Vorbim, mai exact, despre un castig net in februarie 2022 de 4.868 lei, comparativ cu 4.313 in februarie 2021.
Un alt lucru imbucurator este acela ca se inregistreaza o scadere a ratei somajului in aceasta zona a tarii. In februarie 2021, aceasta era evaluata la 1,2%, iar in februarie 2022 vorbim despre 1,1%. Avem, anul acesta, cu 1.201 mai putini someri in capitala, relateaza INS.
Te-ar putea interesa si: Cati bani dau romanii la stat, de-a lungul vietii: studiu de caz, pe o familie cu venituri medii si un singur copil
In general, angajatii romani vor salarii mai mari in aceasta perioada
Referindu-ne la tendintele pietei muncii la nivelul intregii tari,
angajatii romani cauta locuri de munca mai bine platite si care le ofera flexibilitate. Aproape 85% dintre respondentii unui studiu eJobs spun ca fie isi cauta un job in acest moment, fie ca ar accepta un loc de munca mai bun daca s-ar ivi oportunitatea, chiar daca nu cauta activ un nou loc de munca.
Intrebati de ce ar schimba actualul job, peste jumatate (52%) mentioneaza un salariu mai mare, in timp ce 16% ar alege un loc de munca unde sa poata evolua in cariera si cu proiecte care sa-i motiveze. In acelasi timp, 15% ar schimba angajatorul pentru mai multa flexibilitate, iar 8,5% pentru mai multa stabilitate. De asemenea, 4,5% ar alege un job pentru mediul de lucru, manageri si colegi, iar 4% pentru mai multe beneficii extrasalariale.
Vezi aici continuarea >>> Angajatii romani spun ca NU si-ar da DEMISIA, daca patronul le-ar mari salariul: banii mai multi cumpara loialitatea in firma