Cati ani de independenta ii asigura gazele de sist Europei fata de Rusia
gaze sistrezerveexploatareindependenta energetica
Potrivit unei analize Bloomberg, care a luat in calcul date furnizate de Agentia pentru Informatii din Energie a SUA pentru 10 state europene, Uniunea Europeana are destule gaze de sist pentru a fi independenta de livrarile de gaze naturale rusesti timp de 28 de ani.
Conditia de baza este ca tarile membre ale Uniunii sa fie pregatite sa si extraga gazele de sist.
In ceea ce priveste rezervele de gaze de sist, topul statelor membre UE, este condus de Suedia, ale carei rezerve sunt suficiente pentru a-i asigura consumul intern timp de 250 de ani.
Suedia este urmata de Polonia, Bulgaria, Franta si Spania. Numai ca unele state, cum ar fi Franta si Bulgaria, au interzis extractia gazelor de sist iar altele, precum Olanda si Germania, au introdus moratorii.
Cele 28 de state membre ale UE, care importa din Rusia o treime din necesarul lor de gaze naturale, isi bat capul pentru a gasi modalitati de diversificare a surselor de energie, ca urmare a amenintarilor Rusiei ca va opri livrarile catre Ucraina.
In acest timp, SUA nu au pierdut vremea, ci au utilizat fracturarea hidraulica.
Pana acum, in unele state europene, organizatiile de protectie a mediului au zadarnicit eforturile de extindere a fracturarii hidraulice, tehnologie care elibereaza gazul din subsol prin injectarea unui amestec de apa si substante chimice.
In Romania, compania americana Chevron a inceput activitatile de foraj la sonda de explorare din apropierea satului Silistea, comuna Pungesti, din judetul Vaslui.
La finele lunii trecute, premierul Victor Ponta declara ca, in tara noastra, in urmatorii cinci ani, nu vor fi exploatate gazele de sist, dar este important ca Romania sa-si asigure independenta energetica din productie interna, respectand, totodata, cele mai ridicate standarde de mediu.