Cat poate valora, in Romania, o viata asigurata? Aproape doua milioane de lei
record despagubire asigurareasigurari viataasigurari pandemie
Pandemia i-a facut pe romani sa constientizeze cat de fragile le sunt vietile, cat de expuse riscurilor de tot felul, dintre care amenintarea SARS-CoV-2 este cea mai apropiata.
In primul semestru din 2021, volumul primelor brute subscrise pe segmentul asigurarilor de viata a inregistrat cele mai mari valori din 2017 pana in prezent, in crestere cu peste 24% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, depasind 1,34 miliarde de lei.
Astfel, tendintele remarcate la nivelul anului trecut continua, arata datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Anul trecut, cea mai mare indemnizatie platita in baza unei polite de asigurare de viata a fost de peste 1,18 milioane lei, pentru un deces.
Pe fiecare tip de acoperire in parte, topul celor mai mari plati efectuate este completat de o despagubire de 839.000 de lei, acordata pentru o imbolnavire grava, si una in valoare de 150.000 lei, platita pentru o invaliditate permanenta.
Datele au fost colectate de la companiile de asigurari membre ale UNSAR, dar si de la cele care nu sunt membre ale acesteia.
"Rolul asigurarilor de viata este de a oferi, in primul rand, protectie in fata unor evenimente precum accidentele, imbolnavirile sau decesul, atenuand consecintele financiare si completand astfel mecanismele de sprijin existente in sistemul public. Asigurarile sunt o plasa de siguranta in fata riscurilor zilnice.
Avand in vedere rolul lor esential, ne bazam pe sprijinul partenerilor institutionali pentru ca acest sector sa continue sa se dezvolte in beneficiul populatiei.
Astfel, acordarea de deductibilitati fiscale pentru produsele de asigurari de viata cu componenta exclusiva de protectie are ca efect direct reducerea deficitului de protectie a populatiei", a declarat Adrian Marin, presedintele UNSAR.
"Prin functia lor principala, cea de protectie, asigurarile de viata pot contribui la reducerea vulnerabilitatii familiilor si a dezechilibrelor sociale. Interesul in crestere al romanilor pentru aceste produse ne arata ca acestia isi doresc sa fie mai bine protejati in calea riscurilor la care sunt expusi", a declarat Alexandru Ciuncan, directorul general al UNSAR.