Cat ii costa pe angajatorii romani zilele libere de la Stat
zile libereminivacantazile libere 2018concediutimp liber
Generozitatea statului in acordarea de zile libere este savurata de toti oamenii care profita de ocazie, creandu-si o minivacanta, in afara concediului. Totusi, antreprenorii nu le impartasesc fericirea deoarece, pentru multi dintre acestia, zilele libere inseamna pierderi substantiale de bani.
Fiecare angajat se bucura de oportunitatea unei zile libere, indiferent de domeniul in care lucreaza.
Zilele libere sunt adevarate oaze de relaxare, de iesire din cotidian, care ne ajuta sa ne incarcam bateriile pentru perioada in care muncim.
Cu toate acestea, zilele libere sunt percepute de multi antreprenori ca un adevarart cosmar, unul foarte costitor.
Felix Patrascanu, patronul de la Fan Curier, una dintre cele mai reprezentative companii de curierat din Romania, a abordat aceasta problema care ii afecteaza afacerea.
Acesta afirma faptul ca pierde sume uriase de bani in timpul unei zile libere oferite de stat, declarand ca:
" Cifra noastra de afaceri pe zi este de 2 milioane de lei, in conditiile in care lunar platesti un salariu la fel, indiferent de zilele libere. Faceti un calcul, inseamna o gaura foarte mare.”
Patrascanu a exemplificat fenomenul, exemplificand cu ziua libera de pe 24 ianuarie:
„Partenerii nostri sunt platiti la comisioane. Pe 24 ianuarie a fost zi libera. Intr-o zi normala de lucru, avem in administrare 180-190 de mii de expeditii.
Pe 24 ianuarie am avut 64 de mii de expeditii. Comisioanele oamenilor din teritoriu scad si ele. Taxele raman aceleasi, salariile raman aceleasi”.
Omul de afaceri considera ca aceste zile libere nu se stabilesc in functie de calcule si studii ale economiei romanesti, mentionand faptul ca el insusi a incercat sa traga un semnal de alarma politicienilor, insa fara niciun rezultat.
"Imi doresc ca bugetarii si cei care ne conduc sa traiasca bine, dar sa o facem intr-un mod in care sa nu ne inselam unii pe altii. Agendele noastre sunt total diferite uneori. Noi nu intelegem anumite obiceiuri, anumite probleme ridicate de acest Guvern” a specificat Patrascanu.
Iata cum arata calendarul zilelor libere in 2018:
1 ianuarie (luni) si 2 ianuarie (marti)-Anul Nou
24 ianuarie (marti)-Ziua Unirii Mici
8 aprilie 2018 (duminica) si 9 aprilie (luni)-Pastele
1 mai (marti)-Ziua Muncii
27 mai (duminica) si 28 mai (luni)-Rusalii
1 iunie (vineri)-Ziua Copilului
15 august (miercuri)-Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (vineri)-Sfantul Andrei
1 decembrie (sambata)-Ziua Nationala a Romaniei
25 decembrie (marti) si 26 decembrie (miercuri)-Craciunul
La acestea se poate adauga si Vinerea Mare, care este cuprinsa intr-un proiect al deputatului UDMR Szabo Odon, daca va obtine votul favorabil al Parlamentului.