Cat e salariul in cea mai bogata tara din Europa? Un simplu angajat castiga aproape 6.000 de euro lunar
salarii maricele mai mari salariisalariu luxemburgsalarii luxemburgangajat in luxemburg
Un simplu angajat din Luxemburg castiga aproape 6.000 de euro pe luna. Chiar mai bine de atat se castiga in Islanda, aici sunt de altfel cele mai mari salarii din toata Europa
Distributia salariilor la nivelul Uniunii Europene variaza enorm de la o tara la alta. Islanda si Luxemburg detin suprematia in clasament, cu cele mai generoase salarii.
Tarile din Europa cu salariile cele mai mari
In Luxemburg si Islanda, salariul mediu anual sare de 70.000 de euro, in timp ce in Grecia este de pana in 25.000 de euro.
Conform unei analize
Euronews Business, care citeaza datele Eurostat, anul trecut "salariul mediu anual a variat de la 73.642 EUR in Islanda, pana la 24.067 EUR in Grecia".
Cele mai generoase salarii s-au platit, dupa cum spuneam, in Islanda. Vorbim despre un salariu mediu anual de 73.642 EUR. Pe locul al doilea avem Luxemburg, cu un salariu mediu anual de 72.529 EUR.
Clasamentul e completat de Elvetia (67.605 EUR), Belgia (63.758 EUR) si Danemarca (59.405 EUR), in timp ce cei mai mici platitori au fost Grecia (24.067 EUR), Slovacia ( 24.337 EUR), Ungaria (26.376 EUR), Portugalia (29.540 EUR) si Cehia (30.967 EUR).
"Sectoarele financiar si bancar formeaza principala pondere in spatele salariilor atractive din Luxemburg, majoritatea bancilor angajand lucratori cu studii superioare, cu experienta si solicitati. Cativa dintre acestia sunt si expatriati", conform sursei citate.
De asemenea, conform informatiilor oficiale, costul mediu orar al fortei de munca in UE a fost de 30,5 EU.
Si costul vietii e pe masura
Desi salariile par a fi foarte mari, nu sunt insa si indestulatoare, fiindca statele cu asemenea venituri au si costuri ale vietii pe masura. Cu alte cuvinte, castigi mult, dar ai cheltuieli pe masura. Islanda este recunoscuta pentru inflatia ei ridicata, in timp ce traiul obisnuit in Luxemburg are nevoie de mii de euro de cheltuiala lunar. Cu 1.500 de euro nu iti permiti in Luxemburg sau Islanda nici pe departe ceea ce iti permiti sa cumperi in Romania, de exemplu, deci aceste cifre trebuie privite si prin prisma cheltuielilor pe care le are un angajat atat de bine platit.
Foto: freepik.com