Cat de tare afecteaza coronavirusul economia Romaniei, in conditiile in care China este al saptelea partener comercial al tarii noastre
comert romania chinaimporturi chinaexporturi chinaeconomie coronavirusefecte coronavirus
China este al saptelea partener comercial al Romaniei iar raspandirea coronavirusului afecteaza business-urile locale care importa in special telefoane, masini si echipamente electrice direct din aceasta tara, potrivit estimarilor analistilor KeysFin.
In aceste conditii, impactul la nivelul economiei va fi direct proportional cu perioada necesara contentiei virusului.
Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si China a inregistrat o crestere de 13,7% comparativ cu anul 2017 si s-a dublat fata de 2008, depasind 5,1 miliarde de euro in 2018, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Valoarea importurilor din China reprezinta doar 5,3% din totalul importurilor romanesti. China este a cincea sursa de importuri directe ale Romaniei, valoarea acestora crescand cu 16%, fata de 2017, si cu 83%, fata de 2008, la 4,4 miliarde de euro, in 2018.
Primul loc in topul importurilor romanesti din China este ocupat de masini, aparate si echipamente electrice si dispozitive mecanice.
Acestea au insumat 2,3 miliarde de euro, in 2018, reprezentand 52% din totalul importurilor din China. In clasament, urmeaza categoria metalelor comune (fonta, fier si otel) si articole din acestea, in valoare de 365 milioane de euro, reprezentand 8% din totalul importurilor de produse chinezesti.
Pe locul trei sunt materialele textile, in valoare de 314 milioane de euro, respectiv 7% din totalul importurilor din China.
Pe locurile patru si cinci, sunt marfurile (mobila si jucarii) si produse diverse, cu un total de 260 milioane de euro, si, in cele din urma, instrumentele si aparatele optice, foto, medico-chirurgicale, a caror valoare se ridica la 234 milioane de euro (5%).
In acelasi timp, cele mai scazute valori ale importurilor din China, potrivit Institutului National de Statistica, s-au inregistrat, in 2018, la produsele vegetale (fructe, seminte, cafea, legume), in valoare de 12 milioane de euro, reprezentand 0,3% din totalul importurilor de origine chineza, animale si produse animale (peste, lactate si carne), in valoare de 2,4 milioane de euro, 0,1% din total si grasimi si uleiuri, doar 1,5 milioane de euro (0,03%).
Romania exporta de 6 ori mai putin decat importa din China
Romania a raportat, in 2018, cel mai mare deficit comercial fata de China de dinainte de criza, de 3,7 miliarde de euro, depasind varful din 2008, de 2,6 miliarde de euro. Acesta a crescut cu 20%,in comparatie cu 2017, si cu 63% raportat la 2008.
China reprezinta a 20-a piata de desfacere pentru tara noastra, cu o valoare totala a exporturilor de 746 milioane de euro, in 2018. Ca dinamica, potrivit analistilor KeysFin, avansul este de peste 360% in comparatie cu anul 2008.
Cele mai exportate produse romanesti sunt masini, aparate, echipamente electrice si dispozitive mecanice (inclusiv turbine, motoare), in valoare de 328 milioane de euro, reprezentand 44% din totalul exporturilor catre China.
Pe locul doi, sunt produse din lemn, exclusiv mobilier, in valoare de 146 milioane de euro, insemnand 20% din totalul articolelor exportate catre China, iar, pe locul trei, instrumentele si aparatele optice, foto, medico-chirurgicale, in valoare de 57,6 milioane de euro (8%).
Locurile patru si cinci sunt ocupate de materialele plastice si din cauciuc, in valoare de 50,4 milioane de euro (7% din total) si metalele comune (cupru, fonta, fier, otel, aluminiu) si articole din acestea, in valoare de 44 milioane de euro (6%).
Peste 2.200 de companii din Romania au actionariat chinez
Dintre cele peste 2.200 de companii cu actionariat chinez, 2.120 au pondere directa, majoritara, de peste 50%, potrivit datelor publicate de companii la Ministerul Finantelor Publice.
Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar de investitorii chinezi a depasit 1,3 miliarde de lei, acum doi ani.
Principalele sectoare cu investitii directe majoritare chineze, grupate dupa cifra de afaceri sunt: comertul (810 milioane de lei, 62%), industria prelucratoare (413 milioane de lei, 31%) si hoteluri si restaurante (45 de milioane de lei, 3% din total).
Cei mai multi investitori chinezi din Romania aleg Bucurestiul, astfel ca, din punct de vedere geografic, capitala Romaniei conduce cu o cifra de afaceri de 470 de milioane de lei, care constituie 36% din total, fiind urmata de judetele Hunedoara, cu cifra de afaceri de 404 milioane de lei si 31% din total, si, judetul Ilfov, cu 233 milioane de lei de lei, 18% din total.
Cu toate acestea, China nu se numara printre cei mai mari investitori straini directi din Romania, valoarea investitiilor chineze fiind mai mica de 100 de milioane de euro, in 2018, potrivit metodologiei Bancii Nationale a Romaniei.
Potrivit analistilor KeysFin, impactul indirect poate deveni major, desi relatiile comerciale sau investitiile straine directe par sa fie limitate si sa protejeze Romania din punct de vedere economic.
China este a doua economie a lumii si contribuie cu 20% la PIB global, iar perturbarile la nivelul lantului de productie si distributie sunt inevitabile. Deja peste 90% dintre cele mai mari 1.000 de companii americane au anuntat impact direct pe lantul de aprovizionare.
Odata afectat canalul de distributie, managerii cauta alternative fiabile pentru furnizorii chinezi si iau in calcul companii din Brazilia, Mexic, India, Chile sau Columbia pentru electronice, materiale plastice sau imbracaminte.
Pe de alta parte, analiza KeysFin mentioneaza ca economia chineza decelera de dinainte de epidemie, de la 7%, in 2017, la 6,1%, in 2019, estimand ca impactul economic al coronavirusului (COVID-19) va fi direct proportional cu perioada si geografia raspandirii virusului, cel mai probabil urmand sa fie cuprins intre 3% si 5%.
Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au in structura actionariatului o participatie chineza directa, majoritara (peste 50%). Datele au fost extrase in februarie 2020.
Foto: pexels.com