Cat de pregatita este Romania pentru schimbare
indice schimbareschimbare romaniakpmg
Tara noastra ocupa locul 79, din 127, intr-un clasament realizat in functie de Indicele pregatirii pentru schimbare, intocmit de KPMG, in colaborare cu Oxford Economics.
In cadrul studiului, tarile au fost evaluate in functie de capacitatea de a se pregati si a raspunde la schimbarile tot mai rapide cauzate de multipli factori, de la calamitati naturale, socuri economice, socuri politice, pana la tendinte pe termen lung, cum ar fi evolutia demografica si noile tehnologii.
Romania se afla intre Tanzania si Mozambic, in timp ce Cehia ocupa locul 28, Ungaria 29, Slovacia 30, Kazahstan 31, Polonia 32 si Bulgaria locul 47.
Romania este inclusa, in acest an, pentru prima data in clasamentul privind gradul de pregatire pentru schimbare, relateaza Agerpres.
Indicele este calculat in functie de mediul de afaceri (capabilitatea antreprenoriala), capabilitatea guvernamentala (fiscalitate, reglementare si securitate) si capabilitatea societatii civile (institutiile societatii civile, nivelul de incluziune, educatia, sanatatea).
In privinta mediului de afaceri, Romania este pe locul 79; la capabilitatea guvernamentala, pe 86, iar, la societatea civila, pe 68.
Studiul arata ca unele tari mai mici, mai putin bogate si cu resurse mai limitate, de multe ori singura resursa fiind inteligenta, depasesc, de multe ori, economiile mai mari, cand vine vorba despre adoptarea unor masuri esentiale pentru adaptare la schimbare.
De asemenea, bunastarea unei tari este un factor major, iar multe state compenseaza lipsa de prosperitate cu o guvernanta robusta, o baza sociala solida si un mediu de afaceri pozitiv.
In acelasi timp, statele care au obtinut un punctaj mai mare pentru economii favorabile incluziunii tind sa aiba un indice de adaptabilitate mai bun, in timp ce, dimpotriva, inegalitatea de venituri tinde sa fie asociata cu un nivel redus de adaptabilitate la schimbare (tarile scandinave dar si unele din Asia).
Totodata, exista si tari cu venituri mai mici care au inregistrat punctaje mai bune, in cadrul indicelui, intrucat beneficiile unor politici de investitii eficiente pot compensa nivelurile reduse de prosperitate.
Este cazul Indiei care, din 2013 pana in 2015, a urcat 17 locuri, fapt ce reflecta un mediu de afaceri mult imbunatatit.