Cat de pregatita este economia Romaniei pentru convergenta la euro
trecere euroconvergenta euroadoptare europlan euro
O noua reuniune a Comisiei Nationale de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro a avut loc, ieri, la Palatul Victoria.
Au participat presedintele Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, si guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Profesorul universitar doctor Aura Socol a prezentat Raportul de fundamentare, document structurat pe doua paliere si alcatuit din sapte capitole.
In raport, se analizeaza in detaliu modul in care functioneaza zona euro, cum poate influenta acest lucru intrarea Romaniei in zona euro si gradul de pregatire al economiei romanesti pentru implementarea acestui obiectiv.
In ce priveste gradul de pregatire al economiei romanesti pentru intrarea in zona euro, rezultatele cercetarii arata ca Romania a facut multe progrese din perspectiva convergentei.
Aura Socol a prezentat trei scenarii care arata perioada de timp in care Romania ar putea ajunge la o masa critica de convergenta reala si structurala de 70%, 75%, respectiv 80%, in functie de doua rate de crestere medii anuale: o rata de crestere de 4%, plecand de la media ratelor de crestere PIB real din perioada 2000-2017 si o rata optimista, de 5%, plecand de la ipoteza ca Romania isi va imbunatati contributia factorilor de productie la cresterea potentiala si ca va implementa reforme structurale favorabile cresterii economice.
In cazul unei tinte stabilite de 70% din media zonei euro, Romania poate atinge acest nivel in 6 ani, daca inregistreaza o rata de crestere medie de 4% pe an, sau in 4 ani cu o rata de crestere de 5%.
In scenariul in care Romania isi propune sa atinga 75% din media zonei euro (nivel cel mai indicat pentru economia Romaniei, dupa cum rezulta din Raport), aceasta se poate realiza intr-un interval de 9 ani (daca se pastreaza rata medie de crestere istorica de 4% pe an) sau in 6 ani in contextul unei cresteri cu o rata medie de 5% pe an.
Pe parcursul dezbaterilor, membrii Comisiei au subliniat calitatea stiintifica a Raportului de fundamentare si faptul ca timpul pana la adoptarea monedei euro, va trebui sa reprezinte o perioada intensa de reforme, de dezvoltare si modernizare pentru a se atinge pragurile de convergenta reala.