Cat de greu le este, de fapt, antreprenorilor romani: cele mai multe afaceri raman sub pragul de 100.000 euro
marime firme romaniamicrofirme romaniaantreprenori romania
In Romania, tara in care cele mai bine platite locuri de munca sunt la stat, cine ia initiativa si isi infiinteaza o firma, creeaza locuri de munca si plateste taxe si impozite este un erou. Din nefericire, cele mai multe firme sunt sau devin intreprinderi de supravietuire, de asigurare a unui venit propriu celui care administreaza afacerea.
Majoritatea firmelor care activeaza in economia locala sunt microintreprinderi, adica au
venituri intre 1 euro si 100.000 de euro.
Si mai rau, circa 70%, aproximativ 434.000 de firme, au cifre de afaceri mai mici de 100.000 de euro, conform datelor pe 2020 ale platformei de analiza financiara confidas.ro.
Cele mai multe intreprinderi activeaza in comert, transporturi, constructii si agricultura.
Intreprinderi de supravietuire
Florin Jianu, presedintele Consiliului National al intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a explicat ca firmele mici sunt, de fapt, intreprinderi de supravietuire, de asigurare a unui venit propriu celui care se ocupa de business.
"Nu sunt intreprinderi de crestere. Ar trebui sa existe interventii ale statului pentru a le ajuta sa treaca la urmatorul nivel. Ar trebui creat un ecosistem, nu o interventie punctuala, vorbim despre un ecosistem, care sa porneasca de la educatie, ca sa poata trece la urmatorul nivel, pana la diverse modalitati de finantare.
Aceste companii nu au putere financiara sa creasca", potrivit lui Florin Jianu, citat de zf.ro.
Potrivit presedintelui CNIPMMR, de multe ori, din punct de vedere al creditelor, bancile ignora acest segment pentru ca gradul de risc este mare.
Jianu sustine ca organizatia pe care o conduce pregateste cateva programe destinate micilor firme.
"Vom avea IMM Prod, care va incuraja productia. Garant Construct, legat de zona de constructii. Rural Invest, investitii in zonele rurale, si Innovation, un program despre inovare care se refera la investitii externe si atragere de investitii", a precizat Jianu.