Cat de datoare e Romania, de fapt. Nivelul datoriei administratiei publice starneste ingrijorari
ministerul finantelordatoria romanieidatoria guvernamentala
Ministerul Finantelor tocmai a publicat un nou raport privind evolutia datoriei administratiei publice (datoria guvernamentala) a tarii noastre.
Cifrele de la Minister sunt de natura sa ne ingrijoreze, tinand cont de faptul ca ne apropiem vertiginos de pragul psihologic de 50% din produsul intern brut (PIB).
Concret, in luna martie, datoria noastra guvernamentala se situa la valoarea de 593,972 miliarde de lei. In aprilie, ultima luna pentru care ne sunt furnizate date, aceasta ajunsese deja la 602,871 miliarde de lei. Raportat la PIB, in martie datoria Romaniei era de 48,4% din PIB, iar in aprilie de 49,2%.
In aprilie, s-a inregistrat o crestere a datoriei guvernamentale pe termen lung (la 582,983 miliarde de lei), in timp ce povara pe termen scurt a inregistrat o scadere, pana la 19,888 miliarde de lei.
Titlurile de stat ocupa cea mai mare pondere in cadrul general al datoriei guvernamentale a tarii noastre, respectiv 498,646 miliarde de lei, in timp ce imprumuturile insumau, in aprilie, 94,522 de miliarde de lei.
Comparand datoria administratiei centrale cu cea a administratiei locale, aflam ca, in aprilie, prima se cifra la la 585,44 miliarde lei, din care 565,566 miliarde de lei pe termen mediu si lung, iar cea de-a doua ajungea la 17,431 miliarde de lei, din care 17,417 miliarde de lei pe termen mediu si lung.
Tot in aprilie, Ministerul de Finante ne mai indica faptul ca datoria externa a administratiei publice era de 307,088 miliarde de lei (25% din PIB), din care 302,207 miliarde de lei datorie externa a administratiei publice centrale si 4,881 miliarde de lei datoria externa a administratiei publice locale.
Avertisment: suntem intr-o situatie periculoasa. Ne imprumutam mult si scump
"Datoria publica a Romaniei a ajuns la un nivel la care am putea sa avem mari greutati in a continua sa ne indatoram. Avem una dintre cele mai mari dobanzi europene si una dintre primele 5 din lume. Ne indatoram cu dobanda intre 8 si 9% acum, unii spun chiar 10% (...) la un moment dat Romania nu se va mai putea imprumuta, pentru ca cei care o imprumuta isi dau seama ca datoria care se rostogoleste, plus dobanda mare curenta, fac ca Romania sa nu mai poata plati. Inseamna ca la un moment dat s-ar putea ajunge la incapacitate de plata (...)", avertizeaza profesorul de macroeconomie Mircea Cosea, intr-o interventie in exclusivitate pentru
DC NEWS.
Foto: pixabay