Cat castigi in Romania, daca lucrezi in RESTAURANT: intre colegi pot fi si salarii de trei ori mai mari
salarii horecasalarii chelnerisalarii barmanijoburi horeca
Putine categorii socio-profesionale din Romania se bucura de atat de multa atentie ca angajatii din sectorul hotelurilor, restaurantelor si cafenelelor (HoReCa). In timpul pandemiei, ei au beneficiat si vor mai beneficia de somaj tehnic platit de stat. Oricum, aceasta categorie are, pe hartie, unele dintre cele mai mici salarii din tara noastra.
Dar, spre deosebire de alte categorii de angajati, au posibilitatea de a castiga mai mult din
bacsisuri, forma de recompensa pe care statul inca nu a reusit sa o impoziteze.
In ciuda salariilor mici din HoReCa, exista unele joburi recompensate peste media nationala, potrivit platformei Salario.
Salario, comparatorul de salarii al eJobs, functioneaza pe baza informatiilor introduse de utilizatorii platformei. Pana acum, 263.143 de specialisti si-au introdus veniturile.
Bucatarii castiga, in medie, 4.000 de lei net lunar, dar bucatarii-sefi cu experienta, care nu au plecat, inca, in strainatate, primesc mai mult.
Castigul depinde de locul in care este amplasat restaurantul, de experienta bucatarului si de brandingul personal.
Daca a reusit sa devina cat de cat cunoscut pentru o tara ca Romania, in care nu exista niciun restaurant galonat cu vreo stea Michelin, venitul unui bucatar-sef poate trece de 6.000 de lei net pe luna.
In ce priveste ajutorii de bucatari, acestia pot castiga 2.200 de lei pe luna.
Barmanii si chelnerii sunt cei mai slab platiti, dar isi pot tripla veniturile cu ajutor bacsisului
Daca bucatarii sunt relativ bine platiti, cel mai rau stau barmanii si chelnerii. Un barman primeste, in medie, un salariu de 2.000 de lei net pe luna, iar un chelner 2.300 de lei.
Chelnerii sunt printre cei mai cautati candidati din HoReCa, intrucat interesul tinerilor romani pentru aceasta meserie este tot mai mic.
De aceea, ca si in alte ramuri de activitate, angajatorii importa forta de munca sau dezvolta programe de formare de invatamant dual.
Spre deosebire de bucatari, avantajul barmanilor si mai ales al chelnerilor este ca ei isi cresc veniturile din bacsisurile pe care le primesc, nivelul acestora putand dubla sau chiar tripla salariul.
Deficitul de angajati in domeniul HoReCa s-a acutizat mai ales in perioada pandemiei, cand o buna parte dintre angajatii care si-au pierdut jobul au ales alte domenii de activitate.