Cat castiga romanii si pe ce se duce cea mai consistenta parte din salariu?
cheltuieliveniturisalariiins
Veniturile totale medii lunare ale populatiei pe o gospodarie au fost de 5.077 lei in al doilea trimestru din acest an si 1973 lei pe persoana, conform celui mai recent raport al Institutului National de Statistica.
De asemenea, cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul al doilea din 2020, in medie, de 4163 lei lunar pe gospodarie (1618 lei pe persoana) si au reprezentat 82,0% din nivelul veniturilor totale.
Veniturile banesti au fost, in medie, de 4693 lei lunar pe gospodarie (1823 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 384 lei lunar pe gospodarie (149 lei pe persoana).
Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (67,8% din veniturile totale ale gospodariilor).
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (19,0%), veniturile din agricultura (1,9%), veniturile din activitati
neagricole independente (1,8%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%) precum si veniturile in natura (7,6%), in principal, contravaloarea
Cheltuielile cele mai mari se fac pe bunurile alimentare
INS arata ca principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
Investitii mai putine
In schimb, cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%).
Potrivit raportului INS, conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul al doilea din 2020, in medie, 37,7% din consumul gospodariilor.