Cat ar fi painea de rea, tot mai buna e in tara ta: romanii plecati in strainatate revin rapid in tara
munca in strainatatediaspora
Munca peste hotare continua sa reprezinte o rezolutie pentru multi romani, care isi spun speranta intr-un venit mai consistent obtinut in strainatate si in sansa reala de a-si depasi conditia financiara, dupa cateva luni de munca departe de casa. Doar ca multi dintre cei ce pleaca in afara la munca aleg sa revina rapid inapoi, acasa, chiar daca in afara salariile sunt cu mult mai generoase si ofertante.
Anual, circa 200.000 de romani pleaca in cautarea unui
trai mai bun peste hotare. Isi indeasa in bagaje speranta de mai bine si nazuiesc ca, in curand, vor reveni acasa cu banii atat de mult visati pentru a-si construi o viata mai prospera.
Se pare ca aproximativ jumatate dintre ei revin rapid inapoi, acasa, pentru a valorifica banutii munciti cu truda. Mai exista si o alta categorie, care vine doar sa faca anumite achizitii, cum ar fi in imobiliare, ceea ce reprezinta un semnal pentru fapul ca acesti oameni nu intentioneaza sa se stabileasca peste hotare si ca, atunci cand vor simti ca au stabilitatea economica necesara unui trai decent, vor reveni definitiv acasa.
Cifrele oficiale ale INS indica faptul ca majoritatea celor ce pleaca peste hotare, in speranta gasirii unui job bun sunt tinerii, cu varste cuprinse intre 25-29 de ani, insa fenomenul este generalizat pe categoriile de varsta, existand si persoane la varsta a treia care aleg acest drum. Ce-i drept, acestia sunt cei mai putin numerosi dintre toate categoriile de varsta.
Romanii formeaza comunitati uriase in tari precum Spania sau Germania
"Prin comparatie, in Spania reprezentam cea mai mare minoritate, in UK emigrantii din Romania depasesc deja 1 milion de persoane, iar in Germania suntem aproape de 800 de mii de romani. UK, Germania si de cativa ani, tarile nordice, atrag cu precadere candidati calificati", explica aceasta.
Referitor la domeniile de activitate care sunt cele mai solicitate de conationalii nostri peste hotare, regasim, pe primele locuri, industria ospitalitatii si constructiile, impreuna cu agricultura.
Salariile oferite in aceste industrii, prin comparatie cu Romania, par a fi de domeniul fantasticului, conform cifrelor oferite de reprezentantul Adecco.
"Spre exemplu, un salariu minim in Franta este de 1.603 euro/ luna, iar in Germania 1.621 euro, in timp ce Spania inregistreaza valori putin mai mici, de 1.126 euro/ luna. Totusi, sezonalitatea isi spune cuvantul si oamenii se intorc inapoi in Romania, unde puterea de cumparare este mult mai mare decat in alte tari", a mai spus Paula Rus.