Castigurile din titlurile de stat, impozitate si ele: statul ar vrea sa ia si de aici 10 la suta
titluri de statdobanzi titluri de statimpozitare titluri de stat
De peste tot incearca statul sa ia bani, in speranta ca va mai carpi catusi de putin deficitul bugetar. In atentia guvernantilor setati pe majorari de taxe si impozite intra acum titlurile de stat si castigurile romanilor din dobanzi.
Cei ce imprumuta statul cu bani au parte de dobanzi care nu acopera nici pe departe rata inflatiei din acest an cel putin. Cu toate acestea, si aceste venituri ale romanilor au sanse sa fie stirbite de stat cu un procent de 10%.
Nu exista inca o decizie finala pe aceasta tema, insa e posibil sa asistam la un astfel de scenariu in care sa se inhibe definitiv si deja modesta dorinta de a investi a romanilor.
Despre acest scenariu tocmai a vorbit ministrul Finantelor, Marcel Bolos, care vine cu mentiunea ca masura nu se va aplica retroactiv. Prin urmare, nu vor fi pusi sa plateasca si romanii care au incasat castiguri pana la momentul in vigoare a masurii, ci impozitarii ar urma sa fie supuse doar titlurile de stat emise pe viitor.
"Este vorba despre titlurile care vor fi emise de acum inainte, nu se aplica retroactiv. Mai ramane de analizat la Ministerul Finantelor", a punctat guvernantul.
In acest moment, titlurile de stat nu sunt impozabile
“Este surprinzator faptul ca a fost anuntata ideea de impozitare a veniturilor din dobanzile titlurilor de stat, care sunt in prezent neimpozabile, fiind un avantaj important fata de depozitele bancare”, spune un broker consultat de
ZF.
Amintim ca din 23 august 2023, romanii pot accesa o noua transa de titluri de stat TEZAUR, cu maturitati de 1 an si 3 ani, cu dobanzi anuale de 6,30% si, respectiv, 7,20%. Titlurile de stat au valoare nominala de 1 leu si sunt in forma dematerializata.
„Fiecare emisiune de titluri de stat pe care o punem la dispozitie ne arata interesul romanilor pentru oportunitati solide de a economisi in siguranta. In cadrul editiei anterioare a TEZAUR, peste 30.000 de romani au ales sa investeasca aproape 1,4 miliarde de lei. Randamentul atractiv si riscurile minime fac din acest instrument o modalitate foarte buna de a face economiile sa produca, fiind un instrument accesibil in care nu exista restrictii privind suma ce poate fi depusa” , a transmis ministrul Marcel Bolos.
Foto: unsplash.com