Castigul salarial mediu net a crescut in septembrie cu peste 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut
salariu minim pe economiesalariu minim netsalariu minim 2018bugetari
Castigul salarial mediu net a crescut in septembrie, nominal, cu 13,1%, fata de aceeasi luna a anului trecut, la 2.688 lei, ritm accelerat fata de luna precedenta, iar cresterea reala, in raport cu evolutia preturilor de consum, a fost de 7,7%, arata datele INS.
In august, castigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 12,9%, fata de aceeasi luna a anului trecut, la 2.669 lei, ritm incetinit fata de luna precedenta, iar cresterea reala, in raport cu evolutia preturilor de consum, a fost de 7,5%.
In septembrie, indicele castigului salarial real (castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum – n.r.) fata de aceeasi luna a anului trecut a fost de 107,7%.
In septembrie, castigul salarial mediu nominal net a crescut fata de luna precedenta cu 19 lei (+0,7%). Indicele castigului salarial real a fost de 100,2% pentru luna septembrie fata de luna precedenta.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 192,1%, cu 0,5 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2018.
In septembrie, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net sâ€au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, 6.465 lei, activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, 6.446 lei, si fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, 6.040 lei.
Cele mai mici salarii nete lunare s-au inregistrat in hoteluri si restaurante, 1.567 lei, fabricarea articolelor de imbracaminte (1.619 lei) si prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite (1.787 lei).
Citeste si:
Tot mai multi romani nu isi mai platesc ratele la banci
"In luna septembrie 2018, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna august 2018, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru "Ziua petrolistului"), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou)", se arata in comunicatul INS.
De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice, potrivit INS.
Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 21,1% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale; intre 5% si 10% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, alte activitati extractive, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, alte activitati industriale, activitati de editare, activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii.
De cealalta parte, cele mai mari scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 5% in fabricarea altor mijloace de transport, respectiv cu 4,2% in telecomunicatii; intre 2% si 4% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), industria metalurgica, transporturi pe apa, fabricarea substantelor si a produselor chimice, extractia minereurilor metalifere, depozitare si activitati auxiliare pentru transport.
"In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+3,3% ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice), in sanatate si asistenta sociala (+0,2%), respectiv in administratie publica (+0,1%)", se arata in comunicat.