In aceste conditii, nu este de mirare de ce romanii se plang din ce in ce mai des de faptul ca nu resimt in buzunar in niciun fel aceste cresteri salariale ce se regasesc in statistici. Desi guvernantii vorbesc in dese randuri despre majorarile salariale efectuate in timpul mandatului lor, oamenii nu se pot bucura efectiv de aceste cresteri salariale atunci cand vine vorba despre puterea lor de cumparare. Astfel, chiar daca oamenii primesc mai multi buni la sfarsit de luna, cosul de cumparaturi este aproximativ acelasi, ceea ce inseamna ca nu facem nimic altceva in afara de a ne amagi singuri.
In luna mai, castigul salarial mediu nominal net inregistra o valoare de 3.101 lei, in crestere in comparatie cu aceeasi luna a anului precedent cu 14.7 procente. In schimb, in comparatie cu luna aprilie a anului curent, castigul salarial mediu nominal net din luna mai a fost cu 14 lei mai mic. In schimb, in luna iunie, acelasi castig salarial mediu nominal net a ajuns pana la o valoare de 3.142 de lei, ceea ce inseamna ca vorbim despre o crestere cu 41 de lei fata de luna mai. De asemenea, mai avem in fata o crestere importanta cu 15.5 procente in comparatie cu castigul salarial mediu net raportat in aceeasi perioada a anului precedent.
Statisticile realizate de specialistii din cadrul Institutului National de Statistica (INS) ne mai arata ca indicele castigului salarial real fata de aceeasi luna iunie a anului precedent a fost acum de 111.2%. In schimb, indicele castigului salarial real a fost de 101.5% pentru luna mai fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 216.8%, cu 3.3% mai mare in comparatie cu cel raportat in luna mai 2019.
In luna iunie a acestui an, castigul salarial mediu net a fost mai mare decat in luna anterioara in marea majoritate a activitatilor din sectorul economic. Spre exemplu, cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 47.2%, in domeniul fabricarii produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului. In schimb, in domeniul extractiei carbunelui superior si inferior, castigul salarial mediu net a inregistrat o scadere importanta de 15.4 procente. De asemenea, o scadere de peste 14% a fost inregistrata si in domeniul intermedierilor financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari.
Bineinteles, si in sectorul bugetar au fost inregistrate cresteri ale castigului salarial mediu net in luna iunie a anului curent. Spre exemplu, in invatamant a fost raportata o crestere a castigului salarial mediu net cu 7.2 procente, in timp ce in administratia publica a fost inregistrata o crestere in valoare de doar 3.5 procente.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212