Care sunt cele mai importante temeri la nivel global
riscuri mondialeriscuri covid19riscuri pandemiecriza economica pandemiecriza pandemie
Impactul economic si nemultumirea sociala vor creste in urmatoarele 18 luni, daca liderii, organizatiile si decidentii nu vor coopera pentru a gestiona efectele pandemiei la nivel global. Pe masura ce economiile repornesc, se creeaza posibiltatea de a asigura echitate si sustenabilitate pentru recuperare. Acestea sunt rezultatele raportului COVID-19 Risks Outlook: A Preliminary Mapping and Its Implications.
Raportul, realizat de World Economic Forum in parteneriat cu Marsh & McLennan Companies si Zurich Insurance Group, integreaza punctele de vedere ale celor aproape 350 de seniori experti in risc carora li s-a cerut sa realizeze un top al celor mai mari preocupari in functie de probabilitate si impactul asupra lumii si afacerilor.
Scaderea economica imediata din cauza efectelor pandemiei de coronavirus domina perceptiile companiilor in materie de risc. Acestea variaza de la o recesiune prelungita pana la slabirea capacitatii financiare a marilor economii, restrictii mai ferme la circulatia transfrontaliera de marfuri si persoane si la prabusirea pietelor emergente.
Din perspectiva legaturilor dintre riscuri, raportul atentioneaza asupra necesitatii de a actiona imediat impotriva unei avalanse de socuri sistemice viitoare, cum ar fi criza climatica, turbulentele geopolitice, cresterea inegalitatii sociale, sanatatea mentala, lacune in managementul tehnologiei si sistemele de sanatate aflate sub presiune constanta.
Aceste riscuri pe termen lung vor avea efecte grave si de anvergura pentru societate, mediu si managementul tehnologiilor avansate. Ele intaresc rezultatele publicate de Global Risks Report 2020, raport care evalua riscurile de mediu ca fiind printre primele cinci riscuri globale pentru urmatorul deceniu si, de asemenea, a avertizat asupra presiunii enorme asupra sistemelor de sanatate.
Aceasta actualizare ofera o imagine preliminara a riscurilor familiare, care pot fi amplificate de criza si aduce in discutie posibilitatea aparitiei unor noi riscuri.
Asteptari de recesiune globala prelungita
Doua treimi din respondenti au identificat o „recesiune globala prelungita” ca fiind preocuparea majora pentru afaceri. Jumatate au identificat ca ingrijorari semnificative falimentele si posibilitatea de consolidare pentru industrie, esecul in recladirea industriilor si intreruperea lanturilor de aprovizionare.
Odata cu digitalizarea accelerata a economiei pe parcursul pandemiei, atacurile cibernetice si furtul de date reprezinta, de asemenea, amenintari majore, alaturi de prabusirea infrastructurii IT - dupa cum indica mai bine de jumatate dintre respondenti.
Pe lista motivelor de ingrijorare se mai afla perturbarea geopolitica si restrictiile mai dure impuse circulatiei persoanelor si bunurilor.
Cel de-al doilea raport, Challenges and Opportunies in the Post-COVID-19 World se axeaza pe experienta si perspectivele decidentilor, a oamenilor de stiinta si a cercetatorilor pentru a contura oportunitatile emergente de a construi o lume prospera, echitabila si durabila.
"Criza a distrus vieti si resurse de trai. A declansat o criza economica cu implicatii de anvergura si a dezvaluit inadvertentele trecutului. Pe langa gestionarea impactului imediat al pandemiei, liderii trebuie sa coopereze intre ei si cu toate sectoarele societatii pentru a face fata riscurilor emergente cunoscute si pentru a putea construi rezilienta impotriva necunoscutului.
Avem parte de o oportunitate unica de a folosi aceasta criza ca mijloc de a derula lucrurile in mod diferit si pentru a construi economii mai bune, mai durabile, mai rezistente si mai cuprinzatoare", a declarat Saadia Zahidi, Managing Director, World Economic Forum.
Este esential sa avem in vedere riscurile existentiale
La randul lui, Peter Giger, Group Chief Risk Officer, Zurich Insurance Group considera ca noul coronavirus a aratat ca este esential sa avem in vedere riscurile existentiale, iar schimbarile climatice reprezinta unul dintre acestea.
Pe masura ce repornim economiile, schimbarile in practica de lucru, in atitudinea fata de calatoriile externe si interne si in consum, indica noi modalitati de realizare a unui viitor durabil si cu un nivel redus al poluarii.
"Pandemia va avea efecte de lunga durata, deoarece somajul ridicat afecteaza increderea, inegalitatea si bunastarea consumatorilor si pune sub semnul intrebarii eficacitatea sistemelor de protectie sociala.
Presiunile semnificative asupra ocuparii fortei de munca si educatie - avand in vedere ca peste 1,6 miliarde de elevi nu au avut parte de educatie in scoala in timpul pandemiei - ne arata ca ne confruntam cu riscul unei alte generatii pierdute. Deciziile luate acum vor determina modul in care aceste riscuri sau oportunitati se vor dezvolta", a aratat Giger.
Totodata, John Doyle, President & CEO, Marsh, sustine ca, si inainte de criza COVID-19, organizatiile s-au confruntat cu un peisaj de risc global extrem de complex si interconectat, de la amenintarile cibernetice, pana la riscurile conexe lanturilor de aprovizionare.
"Organizatiile vor regandi multe dintre structurile pe care se bazau anterior. Pentru a crea conditiile unei recuperari rapide si ale unui viitor rezilient, guvernele si sectorul privat trebuie sa colaboreze eficient.
Pe langa investitii majore pentru imbunatatirea sistemelor de sanatate, a infrastructurii si a tehnologiei, unul dintre rezultatele acestei crize trebuie sa bazeze pe faptul ca societatile devin mai capabile sa reziste atat viitoarelor pandemii cat si viitoarelor socuri majore", este de parere Doyle.
Foto: pexels.com