Care sunt cele doua state europene care vor lua fata lumii dezvoltate, in cursa redresarii economice post-pandemie
redresare economicanorvegiasuedia
HSBC, cea mai mare banca europeana, ofera un ''cec in alb'' Suediei si Norvegiei, de la care se asteapta sa inregistreze cele mai bune performante la capitolul redresare economica, surclasand astfel restul statelor dezvoltate ale lumii.
Pe langa stirile pozitive cu privire la vaccinurile care stimuleaza un val de optimism cu privire la o redresare economica globala in 2021, economistul global HSBC James Pomeroy a declarat marti ca gradul de sprijin fiscal disponibil in cele doua state nordice ofera o perspectiva mai roz decat restul lumii dezvoltate. Nordicii au sansele cele mai mari sa aiba o redresare economica puternica post-pandemie, ba chiar sa ia fata tuturor celorlalte state dezvoltate la acest capitol.
Atat Suedia, cat si Norvegia au inregistrat recuperari mai bune decat se asteptau in al treilea trimestru, PIB-ul (produsul intern brut) extinzandu-se cu 4,3%, respectiv cu 5,2%, dupa scaderea din al doilea trimestru.
''La fel ca o mare parte a lumii, economiile Scandinaviei au inregistrat o revenire puternica in trimestrul III 2020. Este posibil ca ratele de crestere sa nu para la fel de puternice ca in alte parti ale lumii trimestrial, dar scaderile anuale sunt mai mici decat majoritatea economiilor dezvoltate”, a spus economistul global HSBC James Pomeroy.
Ambele economii au inasprit restrictiile in ultima luna, in ciuda pozitiei sceptice anterioare a Suediei cu privire la blocaje. Acest lucru va alimenta nivelul de consum din a doua jumatate din T4. In consecinta, banca britanica si-a revizuit in crestere estimarile pentru ultimele trei luni ale anului, de la -1,7% la +1,4%.
Se asteapta ca lansarea potentiala a vaccinurilor sa faciliteze o revenire brusca in 2021, iar Pomeroy a sugerat ca spatiul fiscal „enorm” disponibil Suediei si Norvegiei va fi incurajat in continuare, ambele tari sprijinind eficient mediul privat si limitand impactul economic al coronacrizei.
Mai mult decat atat, Pomeroy spune ca nordicii au si un alt avantaj, acela ca si-au pregatit bugetele si o strategie puternica de investitii in 2021, centrata pe economia verde si crearea de noi locuri de munca.