Care este al cincilea produs romanesc recunoscut si protejat in Uniunea Europeana
scrumbia afumata de dunareigp romaniaproduse romanesti certificate
De astazi, Romania are un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european, a anuntat reprezentanta Comisiei Europene in Romania
Scrumbia de Dunare afumata a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicatie geografica protejata (IGP).
Citeste si:
Topul celor mai frumoase targuri de iarna din Europa
Scrumbia de Dunare afumata se alatura celorlalte 4 produse alimentare romanesti protejate in UE: Novac afumat din Tara Barsei, Telemea de Ibanesti, Salam de Sibiu si Magiun de prune de Topoloveni.
La Comisia Europeana, se mai afla depuse documentatiile pentru inca patru produse, in scopul dobandirii protectiei europene pentru sistemul de calitate IGP: Carnati de Plescoi, Cascaval de Saveni, Telemea de Sibiu si Salata cu icre de stiuca de Tulcea.
In total, la nivelul Uniunii Europene, sunt inregistrate 1.440 de produse protejate.
Scrumbia de Dunare este un peste salbatic care migreaza din Marea Neagra in Dunare.
Specia nu poate fi crescuta in acvacultura si este capturata numai in cursul migratiei pe Dunare. Scrumbia de Dunare are 250-400 de grame si intre 25-30 centimetri si este recunoscuta drept cel mai bogat peste in grasimi, din lume, raportat la talia sa.
Scrumbia este pregatita sub forma intreaga, dupa curatare, sarata si afumata la rece dupa o metoda veche, din aria geografica definita. Pestii afumati sunt de culoare aurie, metalizata, datorata procesului de afumare.
Pentru localnicii din Delta Dunarii, pescuitul este principala si cea mai veche indeletnicire.
Prin urmare, aceasta activitate este bine inradacinata in cultura locuitorilor din Delta Dunarii, facand, totodata, parte, ca trasatura caracteristica, din memoria numerosilor turisti din lumea intreaga care viziteaza localitatile din Delta Dunarii.